A Graboplast a hatékonyság javítását és az akvizíciókkal történő növekedést tartja legfontosabb feladatának. A Wallis 25,1 százalékos tulajdonszerzésével nem változott a stratégia -- ez volt az az üzenet, melyet a cég megújuló menedzsmentje közvetített a londoni road-show-n a feltörekvő kelet-európai piacokkal foglalkozó elemzők és a lehetséges befektetők előtt.
A prezentáción Jancsó Péter, a Graboplast elnök-vezérigazgatója mellett részt vett Mohai György, a januári közgyűlésen a Wallis által jelölt egyik leendő igazgatósági tag is. Nem az a célunk, hogy új jelentős pénzügyi vagy szakmai befektetőt találjunk, de a jelenleg 67 százalékos közkézhányadot azok kezében szeretnénk tudni, akik bíznak a cég középtávú fejlődésében -- mondta lapunknak Mónus Ágnes, a Graboplast pr-vezetője. A lakásberendezési iparág egyébként Magyarországon regresszív irányt vett az utóbbi hónapokban, így az export dinamikus bővülése sem tudta feledtetni a belföldi csalódást.
A Graboplast kurzusát az 1998-as válság óta felvásárlási hírek mozgatták, s a Wallis megjelenését is bizonytalanul fogadták a sokat megért társaság befektetői. Ebben talán csak a januárra tervezett rendkívüli közgyűlés hozhat változást. A befolyásszerzés hivatalos bejelentése, azaz 2000. december 1-je óta a kurzus 19 százalékot csökkent a tegnapi, 1960 forintos mélypontig.
A piaci szereplők továbbra sem látnak tisztán a Wallis tulajdonszerzésével kapcsolatos kérdésekben, főleg az időpont és az eladók személyét illetően. Az is bizonytalansági tényező, hogy a gazdaság széles spektrumában érdekelt, néhány befektetésével (Hajdú-Bét, parádi üveggyár) a közvéleményt sokáig foglalkoztató Wallis eddig nem vállalt meghatározó tulajdonosi pozíciót transzparens tőzsdei társaságban.
Mindenesetre a road-show-t követően az SG Securities feltörekvő piacokra szakosodott elemzője nem változtatott "underpreform" minősítésén, így a Graboplasttól a piaci átlag alatti teljesítményt vár az elkövetkező egy évben.