A Trigon Bank vezetőségét megdöbbenéssel töltötte el a Postabank félrevezető nyilatkozata a két fél közti ügyekről -- tudatta lapunkkal a bécsi társaság.
Mint emlékezetes, a Pb Princz Gábor vezérigazgatósága alatt 100 millió schilling értékben adott bankgaranciát az esetleges később meg nem térülő hitelekre a vevőknek, amikor eladta addigi ausztriai leánycégét. A Trigon utóbb 72 millió schillinget kívánt lehívni ebből a garanciából.
Miután a felek pereskedni kezdtek, a bécsi kereskedelmi kamara mellett működő választott bíróság 50 millió schillinget ítélt meg a Trigon javára (a követelés kamataival együtt), a többi viszont visszajár a Pb-nek.
Utóbbinak a Trigonnál is van egy betétje -- ezt szintén még Princz helyeztette el --, amit a bécsi bank még 1998 őszén zároltatott a garancia fedezeteként, mivel a Pb nem volt hajlandó annak teljesítésére.
A zárolt és a bankgaranciából megítélt összeg különbségére a Pb igényt tarthatna -- ismerték el a bécsiek --, ha a Trigon egyéb, eddig nem peresített, Pb-vel szembeni követelését törvényes úton nem érvényesítené.
A hitelintézet hangsúlyozta: a Pb-nek történő fizetés időpontja kizárólag a Trigonnál működő kormánybiztos és az osztrák Pénzügyminisztérium elhatározásától függ. A Trigon reorganizációja várhatóan az idén befejeződik, s jövőre kérvényezik a felügyeleti biztos visszavonását.
Törvényellenes volt viszont, hogy a Pb elvonta a Trigon nála lévő 8,8 millió schillinges betétjét -- mutatott rá az osztrák cég. Hozzátették: a Pb által felhozott indokok alapján bármely bank saját elhatározásából elvonhatná betétesei pénzét.
Ezzel szemben a Pb közleményében (VG, 2000. dec. 12., 19. o.) leszögezte: azért döntöttek egy neves jogi iroda tanácsára a 8,8 millió schilling elvonásáról, mert -- a Trigon jogosítványának bevonása és a biztosi irányítás bevezetése miatt -- kétségessé vált jogos követelésük megtérülése.