Az elmúlt napokban ellentétes pályát futott be az Egis és a Richter. Míg a bessz napjaiban a Richter viszonylag jól tartotta magát, az Egis szinte szabadon esett, a keddi fordulat során pedig a Richter emelkedése jelentősen túlszárnyalta az Egist.
Az Egis az április óta tartó tőzsdei csökkenésnek ellen tudott álllni, mivel egy nagy vevő folyamatosan 13 ezer forint körül tartotta az árat -- mondta Fazakas Péter, a Buda-Cash elemzéseit készítő Dunacorp munkatársa. Ez a vevő állt át az utóbbi napokban a másik oldalra, ennek volt köszönhető a látványos zuhanás. A piac hétfőn azonban már újra beárazta a papírt, ennek volt köszönhető, hogy a kereskedés második részében már emelkedett az árfolyam -- mondta Szitás Attila, a Buda-Cash kereskedelmi igazgatója.
Az Egis olyan alacsony likviditású papír, amely kikerült a befektetők fókuszából. Ezért lendíthet nagyot a részvényen egy-egy meghatározó vételi vagy eladási akarat. Fazakas Péter szerint csak erősítette ezt a hatást a szoftverügy, illetve a Buspiron-fejlesztés csúszásáról szóló hír. Az elemző szerint ugyanakkor az Egis számára kedvezőbb a hazai gyógyszerártárgyalások során elfogadott kompromisszum, mivel a társaságnak több, a legolcsóbb kategóriába tartozó gyógyszere van, amelyre az 50 forintos vagy 10 százalékos áremelés az érvényes, szemben a többi terméknek az éves infláció 70 százalékában maximalizált áremelésével. Ráadásul az Egis kitettsége a magyar piacnak jelentősebb, mint a Richteré, ám -- mivel ennél jobb megállapodásra nem volt remény -- ez utóbbi társaság esetében is örülni lehet annak, hogy tervezhetővé vált az árképzés.
A Richter jórészt kimaradt az elmúlt napok kényszerlikvidálásaiból, hiszen a papír július 17-én érte el mélypontját 13 300 forinton -- indokolja a papír "feszesebb" tartását Müller László, az Eastbrokers elemzője. A papírban benne van a felívelés lehetősége, ám ehhez mindenképp külföldi érdeklődésre van szükség: a hazai befektetők nem tudják kiszakítani a jelenlegi ársávból. Fazakas Péter szerint a társaság nagyon jó politikával, már előre beharangozta, hogy a magas bázisadatok miatt szerényebb lesz a negyedik negyedév, ezért nem kell arra számítani, hogy a mutatók napvilágra kerülése jelentősebb pszichikai eladásokat generálna.