Pénz- és tőkepiac

Növekvő készpénz

Az előzetes adatok szerint az idén novemberben a teljes bankjegy- és érmeállomány hó végi, illetve a hitelintézetek jegybanknál lévő tartalék- és egyéb forintbetétszámláinak átlagos állományát tükröző monetáris bázis (M0) éves növekedési üteme az előző havihoz képest 3,2 százalékponttal gyorsult, összege az egy évvel korábbinál 17,3 százalékkal volt magasabb -- olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb jelentésében.
A bankrendszeren kívüli készpénzt és a látra szóló forintbetéteket tartalmazó M1 aggregátum éves növekedési üteme ugyanakkor az előző havihoz képest nem változott. A legtágabb értelemben vett pénzmennyiség (M4) éves bővülési üteme pedig az előző havihoz képest 0,7 százalékponttal, 15,7 százalékra mérséklődött, összege 2000. november végén 8 463,9 milliárd forint volt.
A bankrendszer összevont mérlegéből kiderül, hogy az előzetes adatok szerint a belföldi hitelállomány november 30-ára az egy hónappal korábbihoz képest 1,44 százalékkal, 6716,3 milliárd forintra nőtt. Egy év alatt a növekedés 13,7 százalékos volt.

VG-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek