Hivatalosan is beterjesztette egyelőre feltételes és baráti akvizíciós ajánlatát a Abbey Nationalre -- a második legnagyobb brit jelzálogbankra -- tegnap a Lloyds TSB, a harmadik legnagyobb brit kereskedelmi bankcsoport. A kereskedelmi pénzintézet ajánlata 19,6 milliárd fontra értékeli az Abbey Nationalt. Szerintük ez az árfolyam 40 százalékos prémiumot tartalmaz a tavaly november 3-án zárult egy hónap átlagos Abbey-záróárfolyamhoz képest.
November 3-án vált hivatalosan ismertté, hogy az Abbey National maga is akvizíciós tárgyalásokat folytat, ezek célpontja a Bank of Scotland volt. Az Abbey vezetése azonban tavaly ennek ellenére elvetette a tavaly többször is megtett -- akkor még nem hivatalos -- Lloyds-ajánlatot. Arra hivatkoztak, hogy ez az ajánlat alulértékeli a céget, és egyébként is versenyfelügyeleti aggályokat kelthet.
Londoni sajtójelentések szerint az Abbey éppen azért lépett fel vevőjelöltként a Bank of Scotlanddel szemben, hogy maga ne váljék felvásárlási célponttá, az Abbey Nationallel kapcsolatos Lloyds-szándékokról ugyanis már tavaly ősszel terjedtek a hírek a piacon.
A Lloyds szerint a tranzakció a bevételi és költségszinergiák révén évente 950 millió fonttal járulna hozzá az adózatlan eredményhez, jóllehet az összeolvadásra 1,1 milliárd font egyszeri költséget kellene elszámolni. Az Abbey National vezetése, amely a korábbi nem hivatalos ajánlatokat még mereven elvetette, tegnap közleményben tudatta, hogy kész meghallgatni a Lloyds indokait.