Újabb abszolút rekordot elérve, 1094 dolláron rögzítették a palládium troy unciánkénti árát péntek délelőtt Londonban -- jelentette a Reuters. Ez 9 dollárral felülmúlja a legutóbbi, január eleji csúcsot. A befektetők és a spekulánsok ugyanis annak ellenére kételkednek a meghatározó orosz export gyors normalizálódásában, hogy az első idei szállítmány múlt csütörtökön már megérkezett Japánba.
Oroszország adja a világ palládiumkínálatának kétharmadát, de az utóbbi években hosszabb kihagyások voltak, főleg adminisztratív okokból. Ez, no meg a -- főleg a gépkocsik katalizátorában használt -- nemesfém keresletének erős felfutása katapultálta az árakat, amelyek négy éve még mindössze száz dollár közelében mozogtak.
Az egyedüli orosz termelő, a Norilszk Nikkel társaság a jelek szerint most megtartja ígéretét, miszerint január végén megkezdi szállításait. Rajta kívül még az orosz állami drágakő- és nemesfémtartalékokat felügyelő szerv, a Gohran és az orosz központi bank is birtokol nagyobb mennyiségű mobilizálható palládiumot, de egyelőre nem ismertek a konkrét értékesítési elképzeléseik. A Gohran is csak annyit közölt korábban, hogy -- megváltoztatva korábbi elhatározását -- valószínűleg mégis piacra dob majd némi palládiumot. A két nevezett szerv eladásának azonban nagy a valószínűsége.
Oroszország tavaly mintegy 5,2 millió uncia palládiumot adott el -- jelentette a Bloomberg a Johnson Matthey társaság becslésére hivatkozva. Ám ennek egészét aligha szállította a Norilszk Nikkel, amelynek évi termelése csak 2,7 millió uncia körül mozoghat.
A részben hasonló felhasználású testvérfém, a platina is újra drágult: 616 dolláron rögzítették troy unciáját Londonban. Ez csak 22 dollárral marad el a január eleji 13 és fél éves csúcstól. Oroszország világpiaci részesedése itt azonban csak 20 százalékos.