Érvényes adásvételi szerződés hiányában megalapozatlan a TVK-nak a Quantum Bróker Rt.-vel szemben támasztott, kamatokkal együtt mintegy másfél milliárd forintos követelése -- zárta le tegnap a Legfelsőbb Bíróság a két társaság közötti jogvitát.
A TVK 1998 áprilisában egy adásvételi szerződésben egymilliárd forintot utalt át a brókercégnek, hogy az szeptemberi lejáratra diszkontkincstárjegyeket vásároljon. Néhány nap múlva azonban egy a TVK-tól a brókercéghez érkezett utasításra a pénzt átvezették az Insider Investment Kft. számlájára. Szeptemberben ugyanakkor az eredeti adásvételi szerződés alapján a TVK teljesítést követelt a Quantumtól.
A vitás ügylet arra az időszakra datálódik, amikor a munkavégzés alól felfüggesztették a TVK némely vezetőit. Ellenük, illetve az Insider Investment Kft. egyes alkalmazottai ellen büntetőeljárás folyik.
A tegnapi tárgyalás érzékeltette az akkori, a vegyipari cég számára zavaros időszakot. Utalás történt arra, hogy 1998 nyarán a munkavégzés alól felfüggesztett személyek bejártak a TVK-ba, és hamis papirokat "gyártottak". A perben sok minden nem volt tisztázható. Így egyebek közt az, hogy miért, ki adhatott átvezetési utasítást a pénz átutalására. Az alperes Quantum szerint azért, mert az adásvételi szerződés nem is jött létre.
Ezt az álláspontot osztotta a Legfelsőbb Bíróság is. Mint kifejtette: a szerződés már csak azért sem jöhetett létre, mert a brókercég részéről olyan személy tette meg az ajánlatot, aki nem is rendelkezett képviseleti jogosultsággal. Hozzátette: ha létre is jött volna a szerződés, azt a felek ráutaló magatartással felbontották, amikor a TVK kezdeményezte a pénz átvezetését az Insider számlájára, és a Quantum annak eleget tett.