A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) engedélyezte a belga KBC NV számára, hogy -- az általa tavaly nyáron kötött azonnali vételi jogot biztosító megállapodások alapján -- 75 százalékot meghaladó mértékűre növelje részesedését a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-ben (K&H).
A brüsszeli cég ugyanerre kapott jogot a K&H Lízing Rt.-ben, a Kvantum Investment Rt.-ben és a Kvantum Követeléskezelő és Befektetési Rt.-ben.
A KBC jelenleg 73,28 százalékos tulajdonos a K&H-ban, miközben a -- szintén a belgák tulajdonában lévő -- Irish Life-nak 17,9, a portugál ES Asset Administrationnak 7,3 százaléka van. A további 1,5 százalék hazai kisrészvényeseké.
A belgák vételi opciója a két nagy külföldi tulajdonos részvénycsomagjára szól. A KBC korábban már nyilvánosan bejelentette: ezt még azelőtt le kívánja hívni, hogy a K&H itthon magába olvasztja az ABN Amro Magyar Bank Rt.-t -- emlékeztettek szakértők.
A felügyelet mostani engedélye elsősorban a hazai kisrészvényeseknek fontos hír. Ha ugyanis a KBC részesedése 75 százalék fölé nő, a lépés cégbírósági bejegyzését követő 60 napon belül kérésükre a fő részvényes köteles forgalmi áron megvenni tulajdonukat. A "forgalmi árat" azonban ellentmondásosan értelmezik a hazai jogszabályok.
A K&H január 15-i, az ABN Amróval való fúziójáról döntő közgyűlésen a jelen lévő kisrészvényesek az egyesült bankban való részvétel mellett voksoltak. Ez azonban egyelőre formális határozat volt, később lehet a kiválásról dönteni. Kisrészvényesi hírek szerint kifizetésük mértéke a részvény névértékének 90-120 százaléka lehet, a K&H jegyzett tőkéjének összegétől és a tulajdonosi szándékoktól függően.