A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) csalás alapos gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen a Partner (volt Premier) Önkéntes Nyugdíjpénztárnál történt visszásságok miatt az Országos Rendőr-főkapitányságnál. Az azonos körhöz tartozó Saturnus Magánnyugdíjpénztár működése miatt az azt felszámoló Hitelintézeti Felszámoló Kht. tett feljelentést -- jelentették be a felügyelet tájékoztatóján.
Még nem zárult le az az adónyomozás, amelyet tavaly március óta folytat a Premiernél az APEH Bűnügyi Igazgatósága számviteli fegyelem megsértése miatt.
A PSZÁF utolsó adatai szerint a különböző névváltásokon átment Premier/Partner taglétszáma 30 ezer, a Saturnusé pedig 140 fő volt (utóbbinál a volt tízezer tag helyzete rendezetlen). A Premier/Partnernek kétmilliárd forintos vagyona van. A felügyelet szerint nincs jele, hogy e pénzt bárki is megpróbálta volna "kimenteni", így a tagok vagyona megvan.
A Partner felszámolási eljárását a napokban hagyhatja jóvá a bíróság. Mint kiderült, a pénztárvezetés eközben 2000. december 17-én ismét egy Premier nevű önkéntes kassza tevékenységi engedélyért folyamodott a PSZÁF-hez. Ennek megadását a felügyelet "körültekintően" bírálja el -- ígérte a PSZÁF.
A Saturnus felszámolója kedden sajtóközleményben tudatta: az idén kérés nélkül minden volt pénztártag számlaegyenlegét felülvizsgálja, és egységes elvek szerint elszámol a tagokkal.