Chicagóban pénteken már újra hathavi mélypontra -- 165 dollár alá -- esett a májusi szállítású szójabab tonnánkénti ára, 12 százalékkal elmaradva az egy évvel korábbi szinttől. Ezt az USA lassuló kiviteléről szóló jelentéssel, valamint az olcsóbban termelt dél-amerikai szójabab világpiaci dömpingjével kapcsolatos várakozásokkal magyarázzák. Brazíliában az idén mintegy 36,5 millió tonnás rekordtermésre számítanak, ami közel 10 százalékos bővülés a tavalyihoz képest. A dél-amerikai ország világpiaci részesedése így elérheti a 25 százalékot, 55-re mérsékelve az USA dominanciáját.
A kukorica- és búzajegyzések is gyengélkedtek, az utóbbiak háromhavi mélyponton landoltak, mindenekelőtt az ausztrál termésről szóló becslések feljavítása nyomán.
Londonban ugyanakkor a márciusi szállítású kakaó ára több mint kétéves csúcson -- 957 fonton -- tetőzött hét közben. A New York-i kakaójegyzések is, főként az elefántcsontparti szállítások szűkülése miatt, közel két százalékkal szilárdultak.
A kávéárak is erősödtek New Yorkban, főleg az arabicáé (6,5 százalék), amelynél az olcsó beszerzési lehetőség fokozott vásárlásra ösztönözte a feldolgozókat. A cukorárak viszont érezhetően -- New Yorkban 3,8 százalékkal -- csökkentek a várakozásoktól elmaradő orosz import következtében.
A nyersolajárak többnapos erózióját két tényező is megállította. Egyrészt az előző héten váratlanul több mint negyedszázados mélypontra apadtak az USA készletei, miután a Mexikói-öbölt beborító erős köd megakasztotta a nyersolajimportot. Másrészt az egyes OPEC-vezetők által kilátásba helyezett újabb kínálatszűkítés is megfogta az árakat. Londonban így péntek délelőtt már 27 dollár felett tetőzött a brent nyersolaj barrelenkénti ára. Igaz, záráskor az árszint újra az előző pénteki szint alá süllyedt.
A színesfémpiacok többsége viszont egyértelműen gyengélkedett, a rézárak például tonnánként több mint 50 dollárral estek. A bessz elsősorban az USA-beli gazdasági növekedés megtorpanására vezethető vissza. A nikkel esetében a kanadai -- korábban sztrájk gátolta -- kínálat várható erősödése is szerepet játszott. A nemesfémtőzsdéken is jelentősen süllyedtek a palládiumárak, Londonban például két és fél havi mélypontra: 851 dollárra. Ebben főleg az autókatalizátor-gyártók jövőbeni igénycsökkenésével, valamint az orosz napipiaci szállítások megindulásával kapcsolatos spekulációk játszottak szerepet.