BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mol-részvény a dolgozóknak

A sokkal kellemesebb hírre áhítózó befektetők vágyával szemben a Mol csak azt jelentette be, hogy 400 ezer részvény megvásárlására adott ki megbízást, amelyeket a dolgozói és menedzser-opciós programban kíván felhasználni. Az olajtársaság az elmúlt két napban intenzív vásárlásokat folytatott a kedvezőnek ítélt 5000 forint alatti árfolyamszinten.

Az elmúlt két napban jelentős mennyiségű Mol-részvény fordult meg a Budapesti Értéktőzsde parkettjén. Hétfőn a befektetők csak találgatni tudtak, hogy mi lehet az oka a nagy vételi kedvnek. Általános volt az a vélekedés, hogy a társaság bejelentésre készül. Azt pedig, hogy egy komoly vevő van a piacon sokan már azzal a -- befektetők számára roppant sokat ígérő -- hírrel hozták összefüggésbe, hogy a Mol végre vevőt talált a múlt év során a cégnek 117,1 milliárdos veszteséget hozó gázüzletágára.
Keddre viszont már tisztázódott, hogy a piacon jelen lévő nagy vevő a Mol megbízásából vásárolja a papírt. Az olajtársaság tegnap ugyanis bejelentette, hogy 400 ezer darab saját részvény megvásárlására adott megbízást. A közlemény szerint a papírokat a menedzseri és munkavállalói részvényalapú ösztönzési programjában kívánja felhasználni.
A Mol saját részvényállománya az elmúlt másfél év alatt közel felére csökkent. A mostani beszerzés viszont a csúcsnak számító 1999. szeptemberi mennyiség 80 százaléka, ennek alapján vélhető, hogy a cég most hosszú távra kívánja megteremteni a részvényopciós program forrását. A vásárlásokra a Mol szerint a kedvező részvényár adott lehetőséget.
Bónis Miklós, az IE New York Broker elemzője szerint a Molra eddig nem ez a magatartás volt jellemző, az olajvállalat eddig kisebb -- maximum tízezres csomagokban -- vásárolt saját papírt. Bónis a mostani részvényvásárlással kapcsolatban nem zárja ki, hogy árfolyam-korrekciós céllal történt a nagy vétel. Erdei Tommy, az ABN Amro elemzője azonban ezt kizártnak tartja. Álláspontja szerint a Molnak jelenleg nincs olyan nagy pénzállománya, amivel folyamatos vétellel fenn tudná tartani a magasabb árfolyamszintet.
A forgalmi adatok szerint a Mol az elmúlt két napban már beszerezhette a jelzett mennyiséget. A hétfői drágulás után egyébként kedden már az árfolyam sem ugrott akkorát, sőt a nap végére vissza is esett a hétfői 4865 forintos szintre.



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.