Az ABN Amro Bank NV 102 millió euróért a díjbevétel tekintetében a világ hatodik biztosítótársaságának számító CGNU biztosítónak adta el a Mébitet. Miután az ABN Amro 9 milliárd forintot fordított a magyar biztosítóra, az ügyletből jelentős profitot realizálhat.
A CGNU többlépcsős egyesülés után három cég fúziójaként jött létre 2000 májusában. A világszerte 15 millió ügyféllel kapcsolatot tartó, 220 milliárd fontnyi vagyont kezelő társaságnak Magyarország lesz a 30. országa, ahol érdekeltséggel bír.
David Ball, a brit CGNU egyesülési és felvásárlási igazgatója szerint a Mébit megszerzése tökéletesen beleillik abba a stratégiába, amely a kelet-közép-európai térnyerést célozzza. A gazdasági fejlődés révén ebben a térségben jelentősen nőnek a hosszú távú megtakarítások, amelyek nagy része az életbiztosításokba áramlik -- fejtegette David Ball, aki szerint az EU-csatlakozás utáni időszak további komoly lehetőségeket tartogat ezen a területen. A CGNU élet- és nyugdíjbiztosításokra koncentráló leányvállalata már piacvezetőnek számít Lengyelországban, s megjelentek Csehországban, Romániában és Bulgáriában is.
Az elmúlt évet 8 milliárdos díjbevétel mellett 1,4 milliárd forintos veszteséggel záró Mébit stratégiája, üzletvitele tökéletesen megfelel a CGNU elképzeléseinek, épp ezért rövid távon egyik területen sem várható változás, sőt a biztosító neve sem változik meg -- hangsúlyozta a brit biztosító képviselője. Horváth Béla, a Mébit vezérigazgatója szerint a társaság az idén tartani kívánja az új életbiztosítások kötése terén realizált 1,8 milliárd forintos eredménnyel, illetve a 156 ezer forintos átlagdíjjal elért piaci pozícióját. E tervüket -- az értékesítési adatok szerint -- a tulajdonosváltás körüli bizonytalanságok sem zavarták meg. A Mébit a tegnapi szerződéskötésig 1,328 milliárd forintnyi díjbevételt tudhat magáénak. A tervek szerint a Mébit először 2003-ban lehet nyereséges, az addig szükséges tőke folyamatos biztosítására a CGNU kötelezettséget vállalt.
Horváth Béla szerint a jelenlegi 1000 fős ügynöki hálózatot két éven belül legalább 50 százalékkal növelni szeretnék, s nem kizárt, hogy az ABN Amro és a K&H egyesülési megállapodása kapcsán a jogutód banknál maradó nyugdíjpénztári szolgáltatást is felújítják, vagy új pénztárt vásárolnak. A biztosító profitálni kíván múltjából is: erős pozíciót akarnak kivívni a bankbiztosítási üzletágban, s már most megkezdték a tárgyalásokat banki termékek ügynökeiken keresztül történő értékesítéséről több pénzintézettel.