A kormány mai ülésén tárgyal a Postabank (Pb) jövőbeni sorsáról. Megvitatják a Magyar Fejlesztési Bankról (MFB) szóló törvényhez beérkezett módosító indítványokat is -- erősítették meg lapunknak.
Nem lesz szó viszont még arról a tervről, hogy egy szervezeti keretbe kerüljön a hasonlóan gazdaságfejlesztési céllal működő MFB, az Eximbank és a Magyar Exporthitel Biztosító, s mindezeket a jövőben a Gazdasági Minisztérium felügyelje.
Az OTP-vétel kútbaesése után a kabinet ma elvi döntést hozhat a Pb és a Magyar Posta közötti kapcsolatok erősítéséről. Varga Mihály pénzügyminiszter a hét végén a Magyar Hírlapban utalt arra: a postai hálózat felhasználásával lenne célszerű kialakítani az új postabanki szervezetet.
Ezáltal lakossági profilú pénzügyi konglomerátum jönne létre. A pénzügyminiszter bejelentése szerint megvizsgálják, hogy a jövőben egyáltalán szükség lesz-e a Pb vállalati üzletágára. Az állam számára biztonságosabb, ellenőrizhetőbb, ha a hitelintézet csak a lakossági üzletággal -- például a diákhitelek folyósításával -- foglalkozik.
A Pb korábbi közleménye szerint viszont a vállalati hitelállományuk 32,5 százalékkal nőtt a tavaly áprilisi mélypont után (ez darabszám szerint a kihelyezések megnégyszereződését jelentette).
A bank tegnapi közlése szerint így a céges hitelek állománya 106 milliárd forintra nőtt tavaly decemberben. A bank kis- és középvállalati üzletágának volumene 12,9 milliárd forintra emelkedett az év eleji 4,3 milliárdról. A teljes vállalati betétállomány az előző év végén meghaladta a 47 milliárd forintot.
Továbbra is terítéken van az az elképzelés, hogy a Pb-t nemcsak a postával, de a -- nem privatizálandó -- Földhitel- és Jelzálogbankkal (FHB) is összevonnák. Utóbbi kapcsán szakértők viszont ismét emlékeztettek: a privatizációs törvény parlament elé került módosítási javaslata nem érinti azt a passzust, amely szerint az FHB 100 százalékos állami tulajdonban van, s a Pénzügyminisztérium alá tartozik. Amíg e törvényhelyet nem módosítják, az FHB nem "kerülhet össze" a Pb-vel és a postával.