A JP Morgan Chase vezetése felszólította a cégnél dolgozó elemzőket, hogy az általuk készített elemzéseket ezentúl a nyilvánosságra hozatal előtt hagyassák jóvá a JP Morgan Chase befektetési bankáraival, valamint az elemzett cég vezetőivel is. Egyelőre erre csak akkor lesz szükség, ha az elemző változtatni akar az adott részvényre vonatkozó ajánlásán. Amennyiben a kibocsátó változtatni akar az elemzésen, akkor azt az elemző köteles módosítani, ellenkező esetben pedig "világossá kell tennie", hogy miért nem lehetséges a módosítás.
Az új belső szabályzat éppen akkor lép életbe, amikor jelentős mértékben felerősödött a befektetési alapok kritikája az elemzőkkel szemben. Egyre többen vélik úgy, hogy az elemzők lényegében marketingmunkát végezve megpróbálják jobb helyzetbe hozni cégük befektetési bankárjait. A befektetési banki tevékenységből -- elsősorban az új kibocsátásokból és fúziós tanácsadásból -- származó bevétel ugyanis a társaságok profitjának egyre nagyobb részét biztosítja.
A piaci szereplők közül sokan felhívják a figyelmet, hogy a kibocsátók nagy része az elemzőmunkája alapján bíz meg egy adott céget befektetési banki munkával. Ez megmagyarázhatja, hogy a Thomson Financial/First Call adatbázisában szereplő 26 600 ajánlásból mindössze 1 százalék az eladási ajánlás, ezzel szemben kétharmad a vételi és közel egyharmad a tartási.