A NABI igazgatósága döntése értelmében a társaság március 12-én 65 162 darab saját részvényt vásárolt. A papírokat a tavaly bevezetett vezetői részvényprogram résztvevőitől vette meg a cég, 4000 forintos árfolyamon.
Érsek Ákos, a NABI befektetési kapcsolatokért felelős munkatársa lapunk kérdésére elmondta, hogy a tranzakció elsődleges célja a menedzsment amerikai tagjainak megtartása volt, akik kulcsfontosságú szerepet játszanak a társaság amerikai értékesítésében. A szóban forgó részvények ugyanis négy amerikai menedzser kezében voltak, akik ez idáig nem sokat nyertek velük, és ráadásul a bank -- amely a részvényprogramot finanszírozta -- jelezte, hogy amennyiben tovább csökken a részvény árfolyama, kényszerlikvidálja a papírokat.
A NABI pedig mindenképpen el akarta kerülni azt, hogy a jelenlegi piaci körülmények között 65 162 darab részvényt próbáljanak eladni a tőzsdén keresztül, ami érthető, ugyanis a NABI februári forgalma például összesen 77 ezer darab volt. Ezért inkább úgy döntöttek, hogy átvállalják a program finanszírozását. A papírok tulajdonosai egyébként az adók és egyéb járulékos költségek levonása után nagyjából nullszaldón állnak a részvényprogrammal.
A menedzsment tagjainak pedig egy évre opciót biztosítanak, hogy a részvényeket 4000 forintos áron visszavásárolják. Számukra tehát pusztán annyi történt, hogy görgették pozíciójukat.
Az igazgatóság döntéséhez még hozzátette: a mostani alacsony árfolyam nem a menedzsment hibájából alakult ki, és ezért aránytalan hátrányt jelentene számukra a részvényopciók elvesztése.
A NABI időközben szorosabbra fűzte kapcsolatát a Rábával is. A győri cég a társaság közvetlen beszállítójává vált. A Rába által szállított futóművek minősége garantált és jóval olcsóbbak, mint az amerikai konkurencia. Az együttműködés mindkét hazai cég számára gyümölcsöző lehet, hiszen a NABI jövedelmezősége is nőhet az olcsóbb alkatrésznek köszönhetően.