A jegybanki eszközrendszer átláthatóságának javítására hivatkozva az MNB több változást léptet életbe április 2-től. Többek között módosulnak a 3 hónapos MNB-kötvények aukcióinak feltételei, amit a jegybanknál azért tartanak szükségesnek, hogy a kialakult hozam a piaci szereplők számára ne adjon egyértelmű kamatjelzéseket a jövőre vonatkozóan.
Az MNB a jelenleg alkalmazott szabad aukciós formáról áttér a mennyiségi aukcióra. A likviditási helyzet függvényében meghirdetett felkínált mennyiségtől a jegybanki kibocsátás 25 százalékkal térhet el fölfelé és lefelé.
Az aukciókon eddig hetente maximálisan 200 milliárd forint értékben dobhatott piacra kötvényeket a jegybank. A kibocsátott mennyiség szélsőséges mértékben ingadozhatott, így a jegybank gyakorlatilag egy előre belőtt szinten tudta tartani a hozamot -- mutatnak rá a piaci szereplők. Mivel a kibocsátásra kerülő mennyiség ezentúl nem térhet el lényegesen az előre meghirdetettől, így várhatóan a hozamok a piaci helyzet változásának függvényében szélesebb sávban ingadozhatnak majd.
Az aukciók feltételeinek módosítása mellett ugyancsak április 2-től megszűnnek a kéthetes betéti tenderek. A jegybank visszatér a tavaly november előtt alkalmazott szakaszos rendelkezésre állásra. A kéthetes jegybanki betét elérését az MNB heti egy alkalommal, fix kamaton (jelenleg 11,25 százalék), mennyiségi korlát nélkül biztosítja majd.
Emellett megszüntetik az overnight aktív repokeretet is, valamint az ezzel szükségtelenné váló keretkiegészítő repo intézményét. A keret megszűnésével az MNB ügyfelei aktív repón keresztül intézményenkénti mennyiségi korlát nélkül, a felkínált állampapír-fedezet mennyiségének függvényében juthatnak majd jegybanki forráshoz.
A keret megszűnésével az egynapos likviditási hitel kamatfeltételei egységessé válnak, vagyis az MNB-nél vezetett számlák tulajdonosai állampapír fedezete mellett az overnight aktív repo kamatán -- jelenleg 13,25 százalékon -- juthatnak forráshoz.
A kereskedők valószínűnek tartják, hogy a jegybanki betételfogadás és hitelnyújtás mennyiségi korlátainak lebontása némileg stabilizálnija a kamatszint ingadozását a bankközi piacon. Az utóbbi hónapokban az üzleteket ugyanis meglehetősen széles sávban ingadozó árak mellett kötötték.
Az MNB ugyancsak április 2-án megszünteti a folyamatos rendelkezésre állást az egynapos devizaswapügyletek esetében. A devizafedezet melletti jegybanki forrásnyújtás ugyanis az utóbbi időben szükségtelenné vált az állampapírpiac fejlődése, likviditásának javulása miatt -- állítja az MNB közleménye. A devizaswap igénybevétele egyébként elenyésző volt az elmúlt években.