A megszokott körülmények között zajlott a Pannonplast tegnapi éves rendes közgyűlése. Mivel az első időpontban még csak alig valamivel több mint 20 százalékos volt a részvétel, ezt meg kellett ismételni. Ez egyébként a társaság szétaprózott tulajdonosi struktúráját tekintve nem meglepő. A megismételt közgyűlésen már a jegyzett tőke 25,67 százaléka jelent meg.
A tulajdonosok mindegyik határozati javaslatot elfogadták. Így a részvényenkénti 100 forintos osztalék kifizetését is, ami az adózott nyereség 25 százalékát teszi ki. Ez elmaradt ugyan az 1999-es év után fizetett 130 forinttól, de közben a vállalat adózott profitja is 10 százalékos csökkenést mutatott. Az eddigieknek megfelelően a részvényesek Pannonplast-részvényekben is kérhetik az osztalékukat, amelyet 3596 forintos árfolyamon kaphatnak meg. Ennek alapján az intézményi befektetők minden 35, a magánbefektetők pedig 44 darab osztalékszelvény fejében igényelhetnek egy új részvényt.
A 2001-es terveket ismertetve Fehér Erzsébet, a társaság vezérigazgatója elmondta, hogy a tavalyi évnél jóval kedvezőbbre számítanak. A konzervatívnak mondható becslések szerint az árbevétel eléri majd a 33 milliárd forintot, ami 18 százalékos növekedést jelentene. Az adózott eredményben ennél is dinamikusabb javulást várnak, az éves profitot kétmilliárd forintra tervezik, ami 30 százalékos emelkedést takar. Ez nagyjából megegyezik a tavalyi -- profit warning előtti -- tervekkel. A csúszás leginkább a kedvezőtlenül alakuló alapanyagárakkal -- amelyeket nem tudtak teljes mértékben a vevőkre áthárítani -- és a beruházások vártnál hosszabb felfutásával magyarázható. Kedvező alapanyagárak mellett -- ezek teszik ki a vállalat összes költségének felét -- jelentős mértékben javulhat az adózott nyereség.
Az idén a tavalyival megegyező 6,2 milliárd forint értékben hajtanak végre beruházásokat, amelyek között egy-két akvizíció is szerepelhet, főként a szomszéd országokban. A vezérigazgató elmondta, hogy jó néhány projektet vizsgálnak Romániában, Ukrajnában és Oroszországban, de ezek egyike sem érett még publikussá.
Ezeket a terveket nagyrészt saját tőkéből finanszírozzák, mivel nem szándékoznak a jelenlegi 50 százalékos idegen tőke/össztőke arányt növelni.