A Graphisoft Rt. az idén mintegy 10 százalékos árbevétel-növekedéssel számol, az előzetes kalkulációk szerint a nyereség a forgalom 5-10 százalékát teszi majd ki -- mondta el Bojár Gábor, a társaság elnök-vezérigazgatója egy tegnapi sajtótájékoztatón.
A tervek szerint az első három hónap során a cég árbevétele 5,8-6 millió euró lesz, az ebben az időszakban realizált veszteség pedig egymillió euró (266 millió forint) alatt marad majd. A menedzsment előrejelzése szerint a második negyedév már jobban sikerül, az év egészére pedig néhány millió eurós nyereséget terveznek.
A korábban közzétett előrejelzés szerint a társaság adózás előtti eredménye éves szinten mintegy 20 százalékkal maradhat el a tavalyitól, míg az üzemi eredmény visszaesése akár 30 százalékos is lehet. Összehasonlításképpen: a társaság nettó profitja tavaly 4,3 millió eurót tett ki.
A Graphisoft eredményességét a tőzsdei árfolyam nem befolyásolja, a cég cash-flow helyzete stabil, 12-13 millió dollár készpénzzel rendelkezik -- hangzott el. Bojár elmondta: a korábbi évek "abnormális" növekedése az információtechnológiai szektorban lefékeződött, a jövőben az iparág évente mintegy 10-15 százalék körüli bővülése várható.