A társaság részvényeinek 24,8 százalékát birtokló CIB Bank Rt. új napirendi pont felvételét kérte a BorsodChem április 27-én tartandó évi rendes közgyűlésére. Eszerint a plénumon új igazgatósági tag választására is sor kerül.
A döntést az teszi szükségessé, hogy április 23-i hatállyal lemondott igazgatósági tagi megbízatásáról Bakos-Blumenthal Péter, a CIB Értékpapír Rt. elnök-vezérigazgatója. A leköszönő vezető tisztségviselőt a BorsodChem január 24-i rendkívüli közgyűlésén választották az igazgatótanácsba.
Lapzártánkig a CIB nem adott tájékoztatást a lemondás hátteréről és az új jelölt személyéről. Mint ismert, a CIB Bank a januári közgyűlésen összesen három tagot delegált a BorsodChem igazgatótanácsába, Bakos-Blumenthal mellett az orosz petrolkémiai holding, a Szibur két alelnöke kapott megbízást.
A Sziburnak vételi opciója van a CIB-nél lévő BorsodChem-részvényekre, így a mostani lépést a piacon többen azzal a feltételezéssel hozták összefüggésbe, hogy a Szibur még az április végén esedékes közgyűlés előtt lehívja az opcióját. Meg nem erősített hírek szerint az orosz cég mindeddig azért nem vásárolt közvetlenül BorsodChem-részvényeket, mert ehhez még nem kapott engedélyt az orosz jegybanktól.