Az OTP Bank Rt. -- amennyiben a pénzintézet április 25-ei közgyűlése az osztalékelsőbbségi részvények törzsrészvénnyé alakítása mellett dönt -- 5157 forintos csereérték-különbözet megfizetése mellett cseréli be a még a befektetőknél lévő elsőbbségi papírokat. A bank közgyűlési meghívójának megjelenését megelőző 60 tőzsdei kereskedési nap alatt a törzsrészvények forgalommal súlyozott átlagára ugyanis 15 157 forint volt, az elsőbbségi papírok könyv szerinti értéke pedig 10 ezer forint.
Elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy az OTP közel 1,2 milliárd forintos bevételt könyvelhet majd el a második negyedévre, amenyiben az elsőbbségi részvényeket még birtokló befektetők mindegyike él a csere lehetőségével, s befizeti a csereérték-különbözetet.
A közgyűlésen ritka precedensként ebben a kérdésben az egyébként szavazásra nem jogosító elsőbbségi papírokkal rendelkező tulajdonosokat is szavazásra kérik majd fel. Az alapszabály értelmében ugyanis a valamely részvénysorozathoz kapcsolódó jogot megváltoztató döntés az adott részvényosztály háromnegyedének egyetértésével hajtható végre. Valójában a döntés már ezen lépés előtt megszületik majd, hiszen ha a szavazó törzsrészvényesek háromnegyede az átcserélés mellett szavaz, az elsőbbségi papírok 81 százalékát birtokló bank bizton saját javaslata mellé áll.
A becserélésre a szabályok értelmében az átalakítási döntés cégbírósági bejegyzését követően maximum 60 napig lesz lehetőség. Ezen határidőn túl a papírokat a bank érvényteleníti, s így azok tulajdonosai csak a helyettük kibocsátott és a tőzsdén értékesített törzsrészvények vételárának csereértékkel csökkentett összegére tarthatnak igényt.
A pénzintézet vezetősége ugyanakkor felhatalmazást kér a közgyűléstől, hogy a csereidőszak vége előtt ajánlatot tehessen a tavaly november 20-ától idén január 31-éig tartó nyilvános ajánlattétel során 10 ezer forintos vételáron a banknak még fel nem ajánlott 222 035 osztalékelsőbbségi részvényre. A tervek szerint a vételi ajánlat május 14-étől június 29-éig élne, az igazgatóság 9500 forintos vételi árfolyamot javasol.