Sörről borra váltanak
A bor világtermelése már hosszú ideje csökken, és még így is mintegy 20 százalékkal meghaladja az összességében stagnáló fogyasztást, visszafogva az árakat. Ám a piaci kilátások távolról sem ilyen borúsak. A minőségi borok iránti kereslet ugyanis más prémium kategóriás szeszes italokénál (beleértve a söröket) jóval gyorsabban, mintegy évi 8-10 százalékkal nőhet -- jelentette a Reuters befektetői elemzésre hivatkozva.
Mindenekelőtt Nagy-Britanniában és az USA-ban erősödhet tovább a fogyasztás, amiből elsősorban az újvilágbeli bortermelők profitálhatnak. A nagy italcégek tudniillik arra törekszenek, hogy minél olcsóbban és minél nagyobb mennyiségben termeltessenek a változó fogyasztói ízlésnek megfelelő, márkázásra alkalmas minőségi borokat. Erre pedig Európán kívül főleg Ausztráliában, Chilében, Dél-Afrikában, Kaliforniában és Új-Zélandon kínálkozik kedvező terep.
A fejlesztési stratégiájukban a bor felé forduló italmultik (például Diageo, Allied Domecq, Lion Nathan, Pernod Richard) ezért ezekben a régiókban keresnek befektetési, illetve akvizíciós lehetőségeket. Érdeklődésük erősödését jelzi többek között, hogy az átvételre esélyes három legnagyobb ausztrál borászati csoport részvényei megdrágultak az utóbbi időben. Ez utóbbiak közé tartozik a Foster''s Brewing Group, amely maga is terjeszkedik. Egy USA-beli cég bekebelezésével tavaly megkétszerezte a borágazatát, és ezért nevéből várhatóan még ebben a hónapban törli a serfőzésre utaló Brewing szót.
A világ bortermelésében változatlanul a hagyományos nagy európai termelők -- Franciaország, Olaszország, valamint Spanyolország -- uralják a három dobogós helyet. Az "óvilági" trió összkínálata azonban szűkült az utóbbi húsz évben, miközben a tengerentúlon, mindenekelőtt Ausztráliában gyorsan szaporodtak a borszőlőültetvények. A jövőben folytatódhat a francia és olasz termelés csökkenése, míg a legnagyobb bővülés Dél-Afrikában és Chilében várható.


