Név nélküli forrásból több hírügynökség és lap is úgy értesült, hogy a Mol az OMV által ajánlottnál nagyobb összeget kínál készpénzben a PKN-csomagért: az osztrák cég 360 millió dollárjával szemben egyes források szerint 390, mások szerint 400 milliót. A Mol tőzsdei árfolyama egyelőre nem igazán reagált: a magas nyitás után mínuszba került a papír, a nap végére azonban kismértékben emelkedni tudott.
Varsóban komoly érvként szólhat a Mol mellett, hogy mintegy 10 százalékkal magasabb összeget fizetne be a költségvetésbe -- vélekedett Kovács Krisztina, a Deutsche Bank elemzője. A döntésnél azonban nyilván figyelembe veszik azt is, hogy melyik pályázó elfogadhatóbb politikailag, illetve melyik biztosít jobb kilátásokat a két cég együttműködésére. Utóbbi szempontból a magyar olajcég megfelelőbb partnernek látszik -- mondta az elemző.
Tény ugyanakkor, hogy a gázüzletág veszteségei miatt a Molnak valószínűleg bonyolultabb konstrukciót kell kidolgoznia a tranzakció finanszírozására.
A döntés arról, hogy melyik pályázóval kezdik meg az exkluzív tárgyalásokat, napokon belül megszülethet.
A közép-európai olajipari konszolidációban szintén érdekelt Hellenic Petroleum (HP) tegnap publikálta féléves számait: a 22 milliárd drachmás adó előtti eredmény kissé elmaradt az elemzői várakozásoktól. Az eredmény megjelentetése kapcsán rendezett sajtótájékoztatón Eleftherios Tzellas vezérigazgató a Reuters beszámolója szerint úgy nyilatkozott, hogy a társaságnak az instabil Balkánról tovább kell mozdulnia a kelet-európai stabil piacok felé. A vezérigazgató kérdésre válaszolva azt közölte, hogy csak az OMV érdeklődéséről tud beszámolni a társaság 15 és 30 százalék közötti részvényeinek közelgő értékesítése kapcsán. A szándéknyilatkozatokat hétfőig várják Athénben.