A Synergon-csoport első féléves eredményei nem érték el a menedzsment által korábban előre jelzett szintet. A társaság árbevétele 9,704 milliárd forintot tett ki, ami 65 százalékkal haladja meg a bázist, ám a nettó fedezet emelkedése csupán 23 százalékos volt. Az árbevétel növekedését felülmúlta az értékesítéshez kapcsolódó közvetlen költségek gyarapodása, az idei 7,7 milliárd forint 81 százalékkal magasabb, mint a tavalyi adat.
Az árbevétel megugrását egyébként az magyarázza, hogy a két külföldi leányvállalat eredményeit a cég február óta konszolidálja. Az anyacégnél továbbra is a kommunikációs és hardver-szoftver divíziók rendelkeznek a legnagyobb súllyal.
A társaság első féléves bevételének 27 százaléka szolgáltatásból, míg 73 százaléka termékeladásból származott. Az elmúlt év első felében ez az arány még 32, illetve 68 százalék volt. Ez a tendencia nem kedvez a cégnek, hiszen a szolgáltatások jövedelmezősége magasabb, mint a termékeladásé, ám az utóbbi időszakok során nem sikerült érdemben növelni a szolgáltatási arányt az árbevételen belül.
A Synergon cseh leányvállalata, az Infinity a hat hónap során 3 milliárd forintos árbevételt ért el, a leányvállalat nettó fedezethányada 16 százalékos. A horvát fióküzlet 657 millió forint értékesítéssel 18 százalékos fedezeti hányadot tudhat magáénak.
A csoport a fél év során 432 millió forint üzemi veszteséget ért el, ez egy évvel korábban még csak 12 milliós negatívumot mutatott. Az üzemi eredmény visszaesésében jelentős szerepe volt az egyéb működési költségek elszabadulásának, a 2,38 milliárd forint 49 százalékkal haladja meg a bázist.
A pénzügyi műveletek eredménye is elmarad az egy évvel korábbitól, tavaly 180 millió forint volt, az idén viszont 22,7 millió lett. A visszaesést a gyorsjelentés az akvizíciók kifizetése miatti értékpapír-állomány csökkenésével magyarázza.
A cég által meghirdetett költségcsökkentési program egyik legfontosabb eleme a létszámleépítés volt, még ha ez első pillanatban nem is feltűnő, hiszen a csoport dolgozóinak száma egy éve 542 volt, míg most 557 emnberről van szó. Ez utóbbiba azonban már beleszámít a cseh leány 128 és a horvát cég 22 alkalmazottja is. Az anyacég az elmúlt évben csaknem minden területen csökkentette a létszámot.
Adózás előtt ezúttal is veszteséget termelt a társaság, a 410 millió forintos mínusszal szemben tavaly fél évkor még 174 milliónyi eredményt ért el a cégcsoport.
Adózás után a veszteség mértéke 525 millióra emelkedik, míg egy évvel korábban az adózott eredmény 155 millió forintot tett ki. A gyorsjelentés annak ellenére jócskán lenyomta -- újabb történelnmi mélypontra -- a papír árfolyamát, hogy a cég már korábban profitfigyelmeztetést tett közzé.