A háztartások pénzügyi megtakarításai az infláció hatásától megtisztítva júliusban csak 6,1 milliárd forintot tettek ki -- derül ki a Magyar Nemzeti Bank előzetes adataiból. Ez visszaesést jelent az egy hónappal korábbihoz képest, s alaposan elmarad a tavalyi azonos időszak mintegy 40 milliárd forintjától. A csökkenés annak a számlájára írható, hogy a követelések kisebb, a tartozások pedig nagyobb mértékben növekedtek az egy évvel korábbinál.
A kamatokba foglalt 28,5 milliárdos inflációs kompenzációval együtt a megtakarítások júliusban 34,6 milliárd forintot tettek ki. A deviza- és a részvényárfolyamok változása miatt ugyanakkor folytatódott a háztartások pénzügyi vagyonának már februárban megindult apadása, a múlt hónapban 6,4 milliárd forintos volt a csökkenés. Így a nettó pénzügyi vagyon összességében 28,2 milliárddal növekedett.
A forintbetét-állomány több mint 20 milliárdd forinttal nőtt, ennek azonban több mint háromnegyede kamatokba foglalt inflációs kompenzáció, az operacionális tranzakció csak 4,5 milliárdot tett ki. Megállt a pénzkivonás a devizabetétekből, itt 3,1 milliárdos növekményt regisztrált a jegybank.
Az értékpapír-befektetések állománya lényegében stagnált, de ez csak annak köszönhető, hogy több mint 9 milliárd forint friss tőke érkezett a befektetési alapokba. A részvénypiacról 2 milliárd forintot, az állampapírokból pedig közel 7 milliárdot vontak ki. Az árfolyamok változását és a kamatokat is figyelmbe véve piaci áron közel 5 milliárd forinttal nőtt az értékpapírok állománya.
A háztartások hitelállományának növekedése kiugróan magas maradt, elérte a 31 milliárdot. Az ingatlanhitelek, valamint a fogyasztási hitelek esetében az operacionális tranzakció egyaránt 12,5 milliárd forintot tett ki.