A műanyag-feldolgozó érdekeltségek értékesítése mellett további három leányvállalat eladását tervezi a TVK. Mint ismert, a vegyipari cég már korábban bejelentette, hogy kizárólag a petrolkémiai tevékenységre kíván összpontosítani a jövőben.
Információink szerint az eladásra kijelölt társaságok között van a TVK Ecocenter Kft. is, ahol a tavaly májusban bemutatott új anyag, a Syntumen előállítása folyik. Az elsősorban útépítéseknél felhasználható anyagot vegyes műanyaghulladékok újrahasznosításával nyerik egy olyan technológia révén, melyet az Európai Szabadalmi Hivatal "egyedülálló újdonságként" fogadott el. Boldizsár Ferenc ügyvezető igazgató elmondta: 1999. október óta Magyarországon összesen 18 útszakaszon alkalmazták a Syntument.
A cégnek jelenleg évi 1500 tonnás a Syntumen-kapacitása. A társaság törzstőkéje 550 millió forint, a korábban elszámolt értékvesztések miatt azonban tavaly év végén csak 363 millió forinton szerepelt a TVK mérlegében. A nettó árbevétel 2000-ben mindössze 11 millió forint volt, mérleg szerinti vesztesége viszont 60 milliót tett ki.
A TVK Ecocenter Kft., valamint a másik két leányvállalat eladásának megszervezésével a Deloitte & Touche tanácsadó céget bízták meg. Várakozások szerint pénzügyi és szakmai befektetők mellett kockázati tőketársaságok is érdeklődnek majd.