Múlt hét csütörtökön járt le az Eravis törzsrészvényeire vonatkozó 4000 és az elsőbbségi papírokra tett 8000 forintos vételi ajánlat. Az ajánlattevő Arago az akció megkezdése előtt a társaság 80,05 százalékos tulajdonosa volt, a sikeres ajánlattal részesedése 92 százalék fölé nőtt. Az Arago az idén szerzett az Eravisban 75 százalékot meghaladó, azaz közvetlen irányítást biztosító befolyást, a társaságtól származó korábbi információink szerint az ajánlati ár alatt a konszernszabályok szerinti forgalmi értéket is értették. Az uralkodó tag célja az értékpapírok tőzsdei kivezetése.
Az Eravis felvásárlása még 2001. július 18-a előtt kezdődött, így arra a módosítás előtti értékpapírtörvény (éptv.) szabályai vonatkoznak. Ez igaz erre az esetre is, ahol az Arago megszerezte a szavazati jogok több mint 90 százalékát. Az új szabályozás ebben az esetben a bejelentést követő 30 napon belül vételi jogot engedne az ajánlattevőnek. Ezt azonban az új törvény a vételi ajánlattételi eljárás lezárásánál szabályozza, így a korábban indult eljárásokban nem alkalmazható.
A régi éptv. a hasonló esetekre azt a lehetőséget engedte, hogy az ajánlattevő a tájékoztató közzétételét követő 30 napon belül jogosult a tulajdonába nem került részvényeket azon az áron megvásárolni, amelyet a nyilvános vételi ajánlat során alkalmaztak. Ez a megfogalmazás nem egyértelmű, hiszen nem kifejezetten vételi jogot alapít. Gyakorlati alkalmazására korábban nem került sor, elvi használhatósága is csak a bemutatóra szóló részvényeknél valósulhat meg, az Eravisnak azonban névre szóló részvényei vannak.