A Magyar Bankszövetség jogászaival vizsgáltatja át a kormánynak a diákhitellel kapcsolatos legutóbbi rendeletét -- nyilatkozta lapunknak ifj. Nyers Rezső. A szakmai szervezet főtitkára szerint lépésüket nem az indokolja, hogy a Diákhitel Központot a Postabanknak adó kormányhatározat révén számottevő anyagi veszteség érné a bankszektort, sokkal inkább azért kívánják felemelni a szavukat, mert megállapításuk szerint a döntés nem volt piacszerű. Az új rendszer meglehetősen átláthatatlan, a főtitkár ezért úgy véli: fennáll a veszélye annak, hogy erkölcsi veszteségként csökken a bankokba vetett bizalom.
Nyers emlékeztetett arra, hogy kamatplafont csak olyan hitelek esetében lehet meghatározni, ahol valaki vállalja az ügyfél és a hitelt nyújtó által felszámított kamatkülönbözet kifizetését. Önmagában tehát a kormány sem korlátozhatja a bank által felszámított kamatot.
Ha a kormány egyértelmű garanciát vállal a működési költségek és kockázati prémiumnak a 9,5 százalékon felüli részére vonatkozóan, Nyers szerint hosszú időre szóló átutalásokra lehet készülni. A diákhitel ugyanis az egyik legkockázatosabb kölcsönfajtának minősül. Nemzetközi -- angol, amerikai -- tapasztalatok mutatják, hogy ebben a hitelfajtában még a vállalati üzletágnál kétszer kockázatosabb lakossági üzletághoz képest is töbszörös a bukás lehetősége. Épp ezért a hitelt folyósítónak az átlagosnál magasabb kockázati prémiumot kell felszámítania, amit csak olyan alacsony forrásköltség mellett lehet beépíteni a 9,5 százalékos hitelkamatba, amelyre még évekig nincs remény.
A hazai konstrukcióban Nyers szerint nemcsak a fedezet teljes hiánya okoz gondot, hanem az is, hogy rendkívül nehéz lesz kikényszeríteni az ügyfél törlesztését. A részleteket ugyan az elképzelések szerint az APEH adó módjára szedi be, ám a jelenlegi gyakorlat -- a feketejövedelmek magas szintje -- azt mutatja, nem lesz egyszerű a behajtást megszervezni.
A Magyar Bankszövetség főtitkára szerint nehéz értelmezni a Pénzügyminisztérium politikai államtitkárának, Tállai Andrásnak azt a kijelentését, mely szerint a Diákhitel Központ Postabanknak adásával olcsóbbá válik a forrásszerzés. Nyers Rezső emlékeztetett arra, hogy a Postabanknak a korábbi évek gazdálkodása miatt továbbra is "bizalmi prémiumot" kell fizetnie a források felvételekor, ami miatt a pénzintézet átlagos forrásköltsége továbbra is magasabb, mint a pénzpiac által régóta stabilnak tartott több versenytársáé.