Az idén június végéig 519 panasz érkezett a pénzügyi felügyelethez (PSZÁF) bankokkal, befektetési szolgáltatókkal és más tőkepiaci szereplőkkel szemben -- derül ki a hatóság friss összesítéséből.
A pénzintézetek esetében a legtöbb (97) bejelentés hitelek, illetve folyószámlaügyletek (78) kapcsán érkezett. Ennél jóval kisebb volt a bankkártyák (24) vagy a betétek (16) miatt panaszkodók száma.
A tőkepiaci oldalon sok ügyfél (89) a részvényügyletekkel, elszámolásokkal kapcsolatban, 41-en pedig kibocsátók, befektetési alapkezelők eljárása miatt tettek észrevételt a hatóságnál. Meglehetősen nagy számú (22) bejelentés érkezett bennfentesség, árfolyam-manipuláció gyanúja miatt is.
Majdnem ugyanennyi, 521 ügyfélpanasz érkezett a biztosítási szférából a PSZÁF-hez -- derül ki az összesítésből. A bejelentések döntő része (508) a biztosítótársaságok, illetve a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás piacán érintett Közlekedési Biztosító Egyesület (Köbe) eljárása miatt érkezett, elenyésző az egyesülettel, biztosítási brókerekkel szembeni beadványok száma.
A biztosítotti panaszok típusainál a slágertéma a "kötelező", hiszen ennek kapcsán 266-an tettek észrevételt ez év június végéig (ehhez járul még a 24 cascós panaszos). Az autóbiztosítással összevetve jóval alacsonyabbnak tűnik az élet ággal kapcsolatos (CSÉB-bel együtt 112), illetve a lakásbiztosítási (74) panaszok száma.
A felügyeletnek nincs joga beleszólni az intézmények és ügyfelek közti polgári jogi szerződésbe, s nem kifogásolhatja az adott társaság üzletpolitikáját sem. Így például nem lehet mit kezdeni olyan panaszokkal, hogy "túl magas a hitelkamat" -- világította meg Gulácsi Ferenc, a PSZÁF főosztályvezetője. Ezeknek az ügyeknek egy része a bíróságra tartozik.
A PSZÁF azonban gyakorta levélben jelzi a vitás ügyet a bepanaszolt társaságnak, amely -- jó hírnevének megőrzése érdekében -- orvosolhatja a gondot.
A felügyelet viszont azonnal intézkedni tud azon esetekben, ha valamelyik társaság nem tartja be a szerződési feltételeket, vagy szabálytalanságot követ el. Ilyen eset például, ha a pénzintézet egy konstrukciónál "elfelejti" közzétenni teljes hiteldíjmutatóját, noha az kötelező lenne.
A PSZÁF a nem hozzá tartozó panaszokat automatikusan továbbküldi az illetékes szervezethez (például a gyakori, adóval kapcsolatos problémákat az adóhatósághoz).
Az ügyfelek a PSZÁF-hez szóban, levélben, interneten keresztül is eljuttathatják panaszukat, információt pedig ezen túl egy ingyenes zöld számon is lehet kérni -- mondta el Gulácsi.