Pénzügyi szolgáltató céget hoz létre az egykori Argenta-csoport -- értesült a Világgazdaság. Orehoczki László, az Argenta Rt. tulajdonosa kérdésünkre elmondta: az idén tavasszal 250 millió forint jegyzett tőkével Argenta Credit Rt. néven piaci alapú jelzálog-hitelezéssel foglalkozó céget alapítottak, amelyben tulajdonosként és vezérigazgatóként van jelen.
Reményeik szerint a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) néhány napon belül tevékenységi engedélyt ad számukra (ehhez néhány formaságot kell még teljesíteni).
A budapesti irodával bíró Argenta Credit kezdetben magánszemélyek részére kíván saját forrású jelzáloghitelt nyújtani (a támogatott kölcsönök folyósítását a törvények nem teszik lehetővé e piaci szereplők számára). Bár tarifáikat egyelőre még nem állapították meg, teljes hiteldíjuk mértéke várhatóan 15-20 százalék között lesz.
Mint emlékezetes, a csoport eszközeinek jelentős részét birtokló Argenta Portfólió Rt.-t tavaly megvásárolta a Postabank, amelynél Postabank Lízing Rt. néven folyt tovább a tevékenység. A hitelintézet szárnyai alatt azonban csak a gépjármű-finanszírozási üzletág futott tovább, az ingatlanhitelezést a bank maga végezte.
Az elmúlt időszakban több, nem banki licencű ingatlanfinanszírozó cég is startolt a hazai piacon. Ezek a jogszabályok szerint betétet nem gyűjthetnek.