Az 565,5 millió forintos induló saját tőkével az idén márciusban bejegyzett Európa Alap dinamikus bővülést produkált. Nettó eszközértéke a fél év végén megközelítette, azóta pedig átlépte az egymilliárd forintot.
Az alapkezelő legkésőbb egy év alatt tervezi megvalósítani az induló portfólió ingatlanokkal való feltöltését, a kitettség 75-85 százalék között mozog majd. A jelentés szerint a fordulónapon az alap eszközeinek 80 százalékát diszkontkincstárjegy (dkj) tette ki, a fennmaradó részt 19 ürömi telek képezi.
A telkekre visszavásárlási megállapodásokat kötöttünk, amely egy éven belül az állampapírhozamokat jelentősen meghaladó mértékű megtérülést fog hozni -- tájékoztatta lapunkat Forgó Ferenc, az alapkezelő igazgatósági tagja. A jelentés időpontja óta egyébként az alap megvásárolt egy Budapesten, az István úton található irodaházat is.
Az alapkezelő tervei szerint a továbbiakban is a nem lakáscélú ingatlanok állnak majd a befektetési célterületek élén. A lakáspiacon ugyanis megtorpanás tapasztalható, elsősorban a használt lakások bérleti díjhozamai -- a magas bekerülési költségek miatt -- egyre szerényebbek.
A nem lakáscélú ingatlanoknál viszont dinamikus a növekedés, amely a keresleti és a kínálati oldalon egyaránt megfigyelhető. Az alap befektetéseit elsősorban Budapesten és annak vonzáskörzetében, másodsorban vidéki nagyvárosokban és kisebb mértékben egyéb vidéki településeken kívánja megvalósítani.