Csütörtökön rövidebb szünet után ismét az Európai Központi Bank kerül a piaci szereplők fókuszába. A legutóbbi európai fejlemények -- a német import és a termelői árak vártnál nagyobb mértékű csökkenése és a német infláció ütemének augusztusi mérséklődése -- mind az ECB kezére játszanak, amennyiben a bank kamatcsökkentést kíván végrehajtani.
Az egyre jobban küszködő európai gazdaságoknak jót tenne egy monetáris lazítás, amitől a szakértők a növekedés felgyorsulását várják. Ráadásul az ECB az egyetlen nagy központi pénzintézet, amely nem reagált cselekedetekkel az egyre nyilvánvalóbb gazdasági folyamatokra. Mint ismert, a német gazdaság stagnált a második negyedévben, ami egyértelmű jele az összeurópai lassulásnak.
Időközben Amerikában a Federal Reserve mindent megtesz -- ami miatt jelentős kritika éri az ECB-t --, hogy a gazdaság elkerülje a recessziót, az idén már hét ízben csökkentettek kamatot. Nemrég pedig a Bank of England is követte példájukat.
Most az elemzők nagy része arra számít, hogy az ECB a héten 25 bázisponttal mérsékli irányadó kamatait. Erre minden esély megvan, hiszen a közös központi bank augusztus 9-én publikált legutóbbi inflációs jelentésében célzásokat tett arra, hogy komolyan fontolgatja a kamatvágást.
Ugyanakkor az is igaz, hogy három Bundesbank-tanácsadó és Ernst Welteke, a német jegybank elnöke a napokban azt nyilatkozta: előbb-utóbb mindenképp szükséges a kamatok csökkentése, de nem feltétlenül azonnal. Az ECB pedig ez évben már több alkalommal is bizonyította, hogy döntéshozóit nem befolyásolják a piaci vélemények, így talán az sem lenne meglepő, ha nem változnának a kamatok.
A piaci szereplők többsége mindenesetre 25 bázispontos csökkentésre számít. Ezt mutatja az is, hogy a szeptemberi 3 hónapos Euribor-kontraktusok kamattartalma 4,20 százalék volt, ami jóval alatta marad az ECB 4,5 százalékos irányadó kamatának.
Csütörtökig még sok minden történhet. A hét elején az M3 monetáris aggregátum alakulásának adatai is nyilvánosságra kerülnek. Néhány elemző úgy véli, hogy az M3 a vártnál nagyobb mértékben bővült, ami ismét késlelteti a kamatvágást, mivel az M3 növekedési ütemét az infláció után a második legfontosabb indikátornak tekinti az ECB.