Az elemzők többségének előrejelzését meghaladó nyereséget ért el a Pannonplast a második negyedévben. A cég 579 millió forintos nettó profitot termelt, ami 75 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, részvényenként pedig ez 138 forintot (EPS) jelent.
A forgalom szempontjából pedig korántsem mutatkozik ennyire jelentős előrelépés. Április és június között a Pannonplast árbevétele 7,79 milliárd forintot tett ki, ami 18,4 százalékos bővülést takar.
A gyorsjelentés mindenesetre megállapítja, hogy a negyedéves forgalom a szezonális terveknek megfelelően alakult. Az eddig húzóágazatnak számító fröccsöntött műszaki alkatrészek területén viszont ez időszakban -- különösen a júniusban érezhető keresletcsökkenés miatt -- lassult az árbevétel növekedése.
A bruttó fedezeti hányad 29,4 százalékos volt, ami nem jelent lényegi változást az előző negyedévihez képest. Az egy évvel korábbitól viszont számottevő mértékben elmarad ez a mutató a magasabb alapanyagárak és az alacsonyabb fedezeti szinttel dolgozó fröccsöntési üzletág részarányának növekedése miatt.
Az üzemi nyereség a második negyedben 638 millió forintot tett ki, ami 13,3 százalékkal haladja meg az egy esztendővel korábbit. A pénzügyi műveletek viszont -- főként a devizahiteleken mutatkozó árfolyamnyereségnek köszönhetően -- 108 millió forintos nyereséget eredményeztek, holott egy éve még 80 milliós veszteség mutatkozott. A társasági adókifizetés mintegy 30 százalékkal növekedett, amely elsősorban egyes leányvállalatok megszűnő adókedvezményének a számlájára írható.
Az első fél évben a Pannonplastnak 985 millió forintos nettó profitot sikerült realizálnia, ami elemzők szerint egyértelműen megalapozottá teszi a vezetés kétmilliárd forintos éves nyereségre vonatkozó terveit. A hathavi profit egyébként 25 százalékkal haladja meg az egy évvel korábban regisztráltat.