A BorsodChem bejelentette, hogy a jegyzett tőke 0,16 százalékát kitevő 19 746 darab saját részvényét -- élve az osztrák CE Oil & Gas 5300 forinton tett nyilvános vételi ajánlatával -- megvételre ajánlotta fel. Amennyiben a társaságban egyelőre 16,06 százalékos részesedéssel bíró osztrák befektető érvényesnek minősíti a tegnap lezárult ajánlatot, akkor a BorsodChem tulajdonában saját részvény már nem marad.
A vegyipari cég sajátrészvény-állományában az idén egyáltalán nem történt változás, a papírok döntő részét a BorsodChem még 2000 második negyedében vásárolta. A pakett 170 millió forintos értéken szerepelt a mérlegben, vagyis az ajánlat elfogadása esetén a BorsodChem mintegy 65 millió forintos veszteséget realizál a tranzakción.
A BorsodChem-részvények kilátásaival kapcsolatban a cég vezetői sem mutatkoznak túlzottan optimistának, a társaságnál ugyanis időközben alaposan megcsappant a munkavállalók és a vezető tisztségviselők kezében lévő papírok száma is. Az idei első fél év végén már alig 25 ezer darab részvény volt a kezükben, holott egy évvel korábban még közel 180 ezer darab. A papírok legnagyobb részét -- jó döntést hozva -- 2000 harmadik negyedében adták el, amikor a jelenlegi fő tulajdonosi kör első képviselője, a mindmáig tisztázatlan hátterű Milford Holdings vált a cég legnagyobb befektetőjévé.
Egyelőre nem lehet tudni, hogy vajon a 8 százalékban tulajdonos EBRD felajánlja-e a papírokat, elemzők szerint azonban könnyedén összejöhet a közkézhányad háromnegyede, ami alapján bőven 50 százalék fölé kerülhet az osztrák ajánlattevő.
Az ajánlat sikerességéről legkésőbb szerdáig kell a CE Oilnak nyilatkoznia.