A földrajzi elhelyezkedéstől és az időjárás engedékenységétől függően az északi félteke egyes országaiban már végeztek az aratással, míg máshol csak most kezdik. Az eddigi beszámolók többnyire kedvező, illetve legfeljebb változó minőségről és jó, illetve közepes mennyiségről szólnak, ami jórészt megnyugtató kínálatot és mérsékelt árakat ígér.
A térség fő piacán és a gabona világkereskedelme szempontjából is meghatározó Oroszországban a tavalyi 72 millió tonnánál nagyobb mennyiségről (75 millió) szólnak az előrejelzések. Emögött az önellátás feltételezése, sőt némi export lehetősége is felmerülhet, és persze az, hogy az amerikai, a kanadai és az ausztrál búzafölöslegnek esetleg majd máshol kell vevőt keresni. Érdemes azonban emlékeztetni arra, hogy a derűlátó orosz gabona-előrejelzéseket már több éve rendre jóval kisebb tényleges betakarítási adatok követik, amit többnyire a mezőgazdasági gépek rossz állapotával és a működtetésükhöz szükséges üzemanyag hiányával magyaráznak.
Kedvező temés-előrejelzések és egy hatmillió tonnás exportot valószínűsítő hírek érkeztek a napokban Ukrajnából is, a románok pedig már végeztek is a munkával, mégpedig a tavalyinál nagyobb hozammal és mennyiséggel.
A fémpiac a nikkelnek -- a palládium helyettesítő fémének -- kedvez. A váltására legfeljebb az vethet árnyékot, hogy a világpiac egyik meghatározó szállítója, a Norilszki Nikkelkombinát ugyanaz a cég, amely korábban a palládium akadozó exportjával is elbizonytalanította a vevőket. A palládiumé mellett csökkenő tendenciát mutat az arany ára is, és itt ismét orosz hatások mutathatók ki: az ország az első fél évben 10 százalékkal többet dobott a piacra, illetve raktározott el a nemesfémből, mint a tavalyi hasonló időszakban.
A túlkínálattól terhelt kávépiac megmentőjénak ígérkezik Vietnam, amely ültetvényei megritkítását helyezte kilátásba. Igaz, ezzel a lépésével nem más exportőrök helyett cselekszik, hiszen éppen ezen ázsiai ország számlájára írják, hogy a piaci igényekre fittyet hányó többletkivitele miatt ma 18 éves mélypont közelében mozognak a termény jegyzései.
A földgázpiacon három térség vezetéképítési tervei kerülnek nap mint nap szóba: a 14 milliárd dolláros kínai beruházásé, amelyben a világ összes meghatározó olajcége részt kíván venni; a Lengyelországot Oroszország felől átszelő csőrendszeré; illetve a Kaszpi-vidéké. Mindhárom régióban az energiahordozó tartósnak ígérkező drágulása növeli az építkezési kedvet. Ám éppen a gázárak erősödése miatt vált versenyképesebbé vált szén is, ahol emiatt mozgolódás indult: Ázsiában, Ausztráliában és Dél-Amerikában korábban kényszerpihenőre küldött bányák sorát nyitják meg újra. A jelek szerint már nem kerülhető el, hogy egy-két héten belül az olaj is érezhetően dráguljon: az OPEC hajthatatlannak mutatkozik szeptemberi kínálatcsökkentése ügyében. Legfeljebb annyi "enyhülésről" lehet e téren beszámolni, hogy a 25 dolláros hordónkénti jegyzések alapján a kuvatiti olajminiszter úgy véli, hogy az idén már nem kell tovább farigcsálni a kartell kvótáját.