A tervek szerint október 15-én indul a Skyjack-termékek hazai gyártása a Mezőgépnél. Ebben az évben csak két termékkel indul a projekt, a teljes felfutás 2003-ra várható.
Frank Hazenfrantz, a Mezőgép elnöke a társaság tegnapi befektetői tájékoztatóján elmondta, hogy Európában nagy növekedési potenciált lát a Skyjacktől átveendő kosaras emelők piacán. A Skyjack évi 14 ezer darabos termeléssel a második legnagyobb szereplő a piacon, részesedése 20 százalék, amelyből az európai értékesítés szinte egyáltalán nem kap szerepet.
A Skyjack jelenleg ugyan veszteséges, ami elsősorban azzal magyarázható, hogy túl sok üzemet tart fenn. Ezek közül egy már leállt, kettőt pedig a Linamar tervez leállítani. Az ily módon felszabaduló kapacitást gyártatja majd a Linamar a Mezőgéppel, kihasználva a kedvező magyarországi költségvonzatokat.
Tekintettel arra, hogy a kosaras emelők gyártása nem igényel komoly beruházást a Mezőgép részéről, azok nettó fedezeti hányada is elég magas lesz. A társaság szerint 2002-ben 5-7, 2003-ban pedig 10-14 százalékos nettó fedezeti hányadot realizálhatnak majd a Skyjack termékein.
A Mezőgép egyébként is jól teljesít, a második negyedévben a késedelmet szenvedett projektek (például a CVT) beindulása mellett még egyéb megrendelésekre is számítanak, amelyek közül néhány már realizálódott is (például a Bosch és a Garett részéről).
A jelenlegi elképzelések szerint fennmarad a mostani arány az exportszerkezeten belül (20 százalék az USA-ba, a többi Európába irányul). A rövid távú hitelállomány ez évben megindult csökkenését folytatni kívánják, cél az egymilliárd forintos határ alá szorítás.
Furár György, a Mezőgép pénzügyi igazgatója arról is biztosította a befektetőket, hogy a táraság devizakockázata, természetes fedezettségének köszönhetően, elenyésző.