Mind a magyar, mind az osztrák olajtársaság megküldte ajánlatát a PKN Orlen 17,8 százalékának megvételére a Nafta Polskának -- közölte tegnap a két érintett cég. Noha sem a Mol, sem az OMV nem közölt részleteket, egy jól értesült alapkezelő úgy nyilatkozott a Reutersnek, hogy az OMV készpénzes ajánlatával szemben a Mol saját részvényeivel fizetne. (A pályázati felhívásban a Nafta Polska feltételül szabta a részvénycserét, azt pedig az OMV korábban már közölte, hogy nincs ellenére ez a megoldás.)
Elemzők egyértelműen az osztrák céget tartják esélyesebbnek, ami a két rivális jelenlegi pénzügyi helyzetét tekintve nem meglepő. A Mol tegnapi tájékoztatóján mindenesetre Michel-Marc Delcommune pénzügyi vezérigazgató-helyettes úgy nyilatkozott, hogy az eladósodottság tekintetében 55 százaléknál húzták meg a legfelső határt. Most a mutató 45 százalékos, a gázüzlet eladása után viszont visszetérhet 30 százalékra.
Szakértők szerint a Mol a jelenlegi helyzetben nem tud tőkét emelni, így a részvénycseréhez szükség van az állami 25 százalékos részvénypakettre. Mosonyi György vezérigazgató ezzel kapcsolatban megismételte, hogy a kormány kész minden támogatást megadni a Mol lengyelországi terveinek sikeréhez. Arra a kérdésre, hogy a kabinet fizethet-e a gázüzletágért Mol-részvényekkel, a vezérigazgató nem reagált.