Oroszországban múlt szombattól felfüggesztették a nemesfémek kivitelét -- jelentette a Reuters helyi pénzügyminisztériumi forrásra hivatkozva. Az arany és ezüst exportját liberálizáló elnöki rendelet ugyanis anélkül lépett hatályba augusztus 25-én, hogy időben elkészült volna az új vámellenőrzési rendszer. A hírre megélénkült a platinacsoporthoz tartozó nemesfémek (PGM) utóbbi hónapokban pangó piaca, és növekedésbe kezdtek a tőzsdei árak. Főleg a palládium drágult, amelyből Oroszország adja a világkínálat mintegy kétharmadát. Londonban tegnap délután 464 dolláron rögzítették a troy unciánkénti árát, ami 18 dolláros emelkedés a hétfő délutáni szinthez képest. (Az elsősorban az autókatalizátor-gyártásban használt nemesfém ára az év elején 1100 dollár közeli abszolút csúcsot ért el, ám azóta jórészt esett, többek között éppen a fellendült orosz export nyomán.)
A platinából lényegesen kisebb, mintegy 20 százalékos az orosz világpiaci részesedés, így annak troy unciánkénti rögzített ára egyelőre "csak" 9 dollárral -- 463 dollárra -- erősödött. Az aranyból és ezüstből viszont nem meghatározó Oroszország szerepe. Aranyból -- például -- nem éri el a 150 tonnát az éves termelése. Így az arany és az ezüst londoni ára inkább gyengült.
Az orosz nemesfémek és a drágakövek külkereskedelmét újraszabályozó dekrétum szerint az orosz termelők közvetlenül, kvótamentesen exportálhatnak aranyat és ezüstöt. Igaz, aranyat csak akkor, ha előbb leszállították az állam által igényelt mennyiséget. (Eddig kizárólag csak az orosz állami nemesfém- és drágakőtartalékokat felügyelő szervezetnek -- Gohran -- vagy a helyi bankoknak adhatták el a készleteiket.) Az aranyból és ezüstből készült ékszerek, valamint az e nemesfémeket tartalmazó -- műszaki felhasználásra szánt -- alapanyagok exportja minden korlátozás alól mentesült.
A PGM-csoport kiviteli szabályai ugyanakkor változatlanok maradtak. Így közvetlenül továbbra is csak a kizárólagos joggal felruházott orosz állami exportvállalat, az Almazjuvelirexport exportálhat. A készlettel rendelkezők pedig csak éves kiviteli kvótákat kapnak, kivéve a Norilszk Nikkelt, amely palládiumból tízéves kerettel bír.