A felügyelet (PSZÁF) összesítése szerint 21 magyarországi bank körül csoportosult az itthoni 47 befektetési vállalkozásból 17, a 182 pénzügyi vállalkozásból 34 és a 23 biztosítótársaság közül 5. E bankcsoportok vagyonkezelői kezelték a 102 hazai befektetési alapból 51-nek, illetve a 182 magán-, önkéntes, illetve kiegészítő pénztárból 25-nek a vagyonát.
A hatóság minden olyan pénzügyi jellegű intézményt csoporttagnak számított, amelynél egy bank -- anya- vagy "nagymamavállalatként" -- befolyással bír (tulajdonában van), vagy mindegyikük azonos külföldi birtokoshoz tartozik.
A meghatározó bankcsoportok irányítói a nagybankok (ezekből összesen 11 van itthon), amelyek közül csupán kettő körül nem alakult ki csoport. Ezzel szemben két középbank is "csoportirányító" lett.
Aktivitásuk alapján a PSZÁF 11 bankcsoportot tart jelentős gazdasági szereplőnek. Ezek együtt birtokolták március végén a bankszektor összes eszközének 74,5 százalékát, a befektetési vállalkozások eszközeinek közel 50, a pénzügyi vállalkozások eszközeinek mintegy 45 és a biztosítók állományának több mint 33 százalékát. Ráadásul ezeknél kezelték a befektetési alapok vagyonának 94,5, a pénztárak vagyonának pedig 27,6 százalékát.
Több esetben a piaci változások, átgondolatlan koncepciók miatt olyan bankcsoportok is kialakultak itthon, amelyeket még az anyabankok menedzsmentjei is nehezen tudnak áttekinteni, irányítani. A csoporttagok közül néhányan párhuzamosan, nem hatékonyan működnek, így nehezebben térül meg az anyavállalat által befektetett tőke -- figyelmeztetett a PSZÁF.
A csoportok leányvállalatai általában formális önállósággal, afféle banki főosztályként tevékenykednek. A tagok közti piaci elszámolás mellett előfordul az is, hogy az egyik csoporttag veszteséget ad át a többieknek rossz megítélésének elkerülése érdekében.
A brókereket, lízingcégeket szinte kivétel nélkül a "csoportvezető" anyabank finanszírozza, az alapkezelők szintén csak az "anyával" kötnek üzletet, s a faktoring cégek is annak minősített követeléseit veszi át. A tagok kihasználják a szinergialehetőségeket (módozataik a bankfiókokban is elérhetők, sokszor számviteli elszámolásukat is az anyabank végzi).
A csoportok némi "leépülését" segíti elő, hogy 1999 óta a hitelintézetek egyes nem banki pénzügyi közvetítői tevékenységet is végezhetnek. Emiatt indult meg a veszteséges brókercégek beolvadása, ami az idén is folytatódhat. A csoportokat növelik viszont az elmúlt években alapított, gyarapodó pénztárak.