Közzétette a brókercégek második negyedéves mérleg- és kockázati összefoglalóját a BÉT. A 37 társaság közül ezúttal 15 cég nem járult hozzá az adatok közzétételéhez, vagyis hárommal több, mint egy negyedévvel ezelőtt. A fennmaradó társaságok közül tizenketten nyereséges második negyedévről, tízen viszont veszteségről számoltak be.
Ez visszalépés az előző negyedhez képest, amikor még 13 befektetési szolgáltató tudott pozítív eredményről számot adni.
Nem lehet egyértelműen megállapítani, vajon a kisebb, a nagyobb, a független vagy a banki hátterű cégeket viseli-e meg a legkevésbé az illikvid besszpiac. A nyereséges társaságok között ugyanis éppúgy találni piciket (pl. Eastbrokers), mint nagyokat (CA-IB, Erste), és ugyanez mondható el a vonal alatt mínuszt jelentőkről is.
Az adatok nyilvánosságra hozatalától szokás szerint elzárkózott jó néhány nagyobb cég, mint a kiterjedt magánbefektetői megbízói körrel bíró, ugyanakkor tőzsdén jegyzett anyavállalatokat birtokló OTP Értékpapír, a szintén kibocsátónak számító CIB, vagy éppen az MKB, ám a sor néhány kicsivel is bővült, mint a Hamilton vagy a Generálbróker.
Az adatközlők közül becsülendő a továbbra is gondokkal küzdő és szintén a BÉT-en jegyzett anyavállalattal bíró IE-New York Broker nyíltsága -- a társaság az első negyedben is százmilliót meghaladó mínuszt termelt, ezúttal pedig 164 milliós adózott veszteségről számolt be. A cég befektetési szolgáltatásokból származó bevétele 834 milliót tett ki, az üzemi veszteség 76 millióra rúg.
A mindössze 387 millió forint bevételből gazdálkodó Postabank Értékpapír Rt. deficitje jócskán, 208 millióra emelkedett.
A BudaCash adózás előtt 80 milliós veszteséget termelt, a Cashline 99 milliót, az erőteljes világhálós tevékenységet folytató Equitas viszont csupán 6,4 milliót.
Rendezni tudta sorait az Erste, a társaság az első három hónapban még százmilliót meghaladó veszteséget ért el, míg a második negyedben szerény, 3,5 milliós nyereséget értek el. Csaknem ugyanilyen jól teljesített a sokkal kisebb Eastbrokers, melynek befektetési szolgáltatásból származó bevételei az Erste által elért 3,2 milliárd ötödét sem érik el, míg a nyeresége 1 milliót tesz ki.
Ennél sokkal sikeresebben gazdálkodott a Concorde, a társaság egymilliárd forint bevételből 36 milliós adózott eredményt produkált. Jobb fedezet mellett dolgozott a Takarék Bróker, a cég 1,2 milliárdos árbevételből 229 milliós üzemi és 94 millió forintos adózott nyereséget termelt.
Magasan veri viszont a mezőnyt hatékonyságával a Raiffeisen, a társaság 648 milliós bevételből tudott 119,9 milliós nyereséget képezni.
A számok tanulsága alapján továbbra is gondok nélkül éldegél a CA-IB, mely 2,6 milliárd forintnyi bevételéből 303 milliós nyereséget tudott kitermelni. Ez különösen szép teljesítmény annak tükrében, hogy a cég éppen túl van egy elvetélt on-line bróker kísérleten, ami nyilván nem volt olcsó mulatság.