Viszonylag hosszú szünet után ismét kelet-európai részvényekre specializálódott befektetési alapok indítását jelentették be tegnap. Egyrészt közös regionális alapot hozott létre az orosz érdekeltségű Troika Dialog az amerikai Van Eck Global alapkezelővel, másrészt Németország második legnagyobb alapkezelője, a Deka is új kelet-európai részvényalappal rukkolt elő.
Az egyelőre mindössze 1,3 millió dollár eszközértékű Van Eck Troika Dialog Fund vagyona a tervek szerint egy éven belül elérheti a 100 millió dollárt -- mondta lapunknak Timothy McCarthy, a Troika befektetési igazgatója. Más feltörekvő piacokhoz képest a kelet-európai részvények árazása nagyon vonzónak tűnik, és jelentős felfutásra számítanak, főként hosszabb távon -- tette hozzá. A portfólió 60-70 százalékát orosz részvényekbe fektetik be, a magyar papírok mintegy 10 százalékos súllyal, a lengyel és a cseh piac ennél kisebbel szerepel majd.
A likviditás biztosítása érdekében az alap egyelőre csak a 4-5 legnagyobb magyar részvénybe fektet majd pénzt. Amennyiben a vagyon meghaladja a 20-30 millió dollárt, akkor kisebb kapitalizációjú cégek papírjait is vásárolni kezdik -- mondta McCarthy.
Az alap kezelésében a tanácsadói szerepet ellátó Troika Dialog jelenleg 250 millió dollárnyi vagyont igazgat Kelet-Európában, az orosz piacon három befektetési alappal és 17 nyugdíjalappal vannak jelen. Az elsősorban globális befektetésre specializálódott Van Eck az értékesítési és az adminisztrációs feladatokat fogja ellátni.
Ugyancsak tegnap jelentették be, hogy a német takarékbankok tulajdonában lévő Deutsche Kapitalanlage (Deka) új kelet-európai részvényalapot indít Deka Convergence Aktien néven. Ez szintén elsősorban magyar, lengyel, cseh és orosz részvényeket tart majd portfóliójában. Az összesen 83,5 milliárd eurónyi vagyont kezelő Deka egyébként egy kelet-európai kötvényalap indításáról is határozott.