A Skála-Coop Rt. igazgatósága bejelentette, hogy szeptember 12-re újabb rendkívüli közgyűlést hív össze. Mint ismert, a cég július végén is tartott egy rendkívüli közgyűlést, ahol a korábbi fő tulajdonos, a német Tengelmann-csoport részvényeit megvásárló Callum-csoport képviselőit beválasztották az igazgatóságba és a felügyelőbizottságba.
Információink szerint a szeptemberi közgyűlést ezúttal a társaság részvényeinek mintegy 10-15 százalékát birtokló Deutsche Balaton AG és érdekeltségei kezdeményezésére hívták össze. A Callum-csoport által a Skála részvényeire tett nyilvános vételi ajánlat szeptember 16-án jár le, így a kisrészvényeseknek még a közgyűlés után is lesz idejük dönteni arról, hogy felajánlják-e papírjaikat.
Michael Schmidt, a Deutsche Balaton tulajdonában lévő Német Befektetési Rt. elnök-vezérigazgatója korábban lapunknak megerősítette, hogy fontolgatják egy ellenajánlat benyújtását, a Callum által kínált papíronkénti 1200 forintot ugyanis irreálisan alacsonynak találják. A legutóbbi nyilvános adatok szerint a Callum és egy vele együtt szavazó befektető a részvények mintegy 57 százalékával rendelkezik.
A Deutsche Balaton a közgyűlésen tájékoztatást kér az igazgatóságtól a Skála hároméves stratégiájáról, különös tekintettel a kiskereskedelemre és az ingatlanhasznosításra. A kisrészvényesek ugyanis a Callum hatalomátvétele után attól kezdtek tartani, hogy az új tulajdonos a társaság kiskereskedelmi tevékenységét elsorvasztja, az ingatlanokat pedig darabonként értékesíti majd.
Feltehetőleg ezzel hozható összefüggésbe, hogy a közgyűlésen módosíttatnák az alapszabályt is. Eszerint a továbbiakban a közgyűlés hatáskörébe tartozna a jegyzett tőke 10 százalékát meghaladó könyv szerinti értékű vagyonelemek értékesítése vagy megterhelése, hitelfelvétel, garancia- és kezességvállalás, egyéb kötelezettségvállalás, valamint opció vétele és kiírása. Terveik szerint az igazgatóságba beválasztatnák Váradi Ernőt, a Pannon-Flax vezérigazgatóját, Michael Schmidt pedig felügyelőbizottsági tagságot kapna.