Legalább 1,6 milliárd dollár bevételhez kíván jutni az orosz Gazprom befektetési bankjainak, televízióinak és más, a magüzlethez nem kapcsolódó befektetéseinek eladásából. A gázipari óriás tegnap jelentette be, hogy az értékesítésből befolyó összeget fő üzletágának fejlesztésére kívánja fordítani, az összeg egy részéből a társaság adósságait törlesztik. Azokból pedig van bőven, elemzők állítása szerint a cég 13,5 milliárd dollárnyi adóssága van.
A Gazprom lépése feltehetőleg elnyeri a befektetők támogatását, akik eddig komoly kritikával illették a céget, amiért az az olajiparhoz egyáltalán nem kapcsolódó befektetéseket hajt végre. A bankok megszerzésére a cég legalább 800 millió dollárt költött -- a Gazprom a hozzá kötődő társaságokon keresztül fő tulajdonosa többek között a hazai Általános Értékforgalmi Banknak is. Emellett további 800 millió dollárt fordítottak médiabefektetésre, csak a Moszkvai Media Most NTV 500 millió dollárba került.
Elemzői találgatások szerint a lépés fő oka az, hogy a Gazprom és az orosz kormány eltörölni készül a Gazpromra jelenleg is érvényes tulajdoni korlátokat. Egyelőre a lehetséges külföldi tulajdont 20 százalékban maximálták. A lazítás lehetővé tenné, hogy a gázipari cég papírjaival normális kereskedés folyhasson a tőzsdén. Emellett a társaság vezetése azt is bejelentette, hogy rubelben denominált kötvények kibocsátására készül, az időpont azonban egyelőre nem ismert.