A múlt héten -- azaz az első lehetséges jelentkezési napokon -- 6686 hallgató igényelt diákhitelt az ország postahivatalaiban. A naponkénti igénylések száma fokozatosan nő, hétfőn 750, pénteken viszont már bő 2500 darab volt -- tájékoztatták a Magyar Posta (MP) Rt. sajtóosztályán a Világgazdaságot.
Lapunk számításai szerint a hitelnyújtó Diákhitel Központ (DHK) Rt.-nek máris 1-1,4 milliárd forintos kiadást jelent az idei tanévre, ha a diákok fejenként havi 15 ezer, illetve 21 ezer forintnyi kölcsönvolument igényeltek maguknak.
Az elmúlt két hétben -- amióta lehetőség van rá -- a diákok és rokonaik összesen 64 147 hiteligénylő lapot vásároltak meg a postákon (erre 2520 hivatalban van lehetőség). Ebből az első hétre 31 289, a másodikra enyhén több, 32 858 darab vásárlás esett -- tudatták a MP-nél.
A kitöltött hitelkérő lapokat szeptember 3-tól, azaz múlt hétfő óta lehet leadni, de csak 728 kijelölt nagyobb postahivatalban.
A kölcsönt a Postabank (Pb) folyósítja majd. Elesett viszont a hitelintézet egy másik üzlettől. Információnk szerint a Dresdner Bank augusztus végén önálló bankjogosítványért folyamodott a pénzügyi felügyelethez (PSZÁF), sőt már be is költözött leendő új székházába. Értesülésünket a pénzintézet egyelőre nem kívánta kommentálni.
A Dresdner fél éven át tárgyalt sikertelenül a Postabankkal az utóbbinál lévő PK Bank licencének bő 4 milliárd forintért való megvásárlásáról (VG, szept. 10.). Az alku azért hiúsulhatott meg, mert a kormány nem kívánt garanciát vállalni a PK Bankkal szemben esetleg kibukó régi követelések fedezésére.
A Postabank az üzlet meghiúsultával több száz millió, de akár néhány milliárdos bevételtől esik el. Előbbi összeg a "tiszta haszon" lett volna, hiszen a Dresdner ennyit fizetett volna a bankalapítási költségek megspórolásáért. Utóbbi veszteség akkor éri a Postabankot, ha a PK Bank eszközeit nem sikerül megfelelően hasznosítani.