Novembertől saját forrású, limitáltan szabad felhasználású, 1--20 éves futamidejű jelzáloghitellel startol a Budapest Bank (BB). Októbertől a régi ügyfeleknek "hűségcsomagot" kínálnak, amely egyebek közt egyszerűbb hitelelbírálattal jár a kölcsönfelvételnél. Tervezik a Generali-Providencia unit linked biztosításának értékesítését is -- jelentette be Richard Pelly elnök-vezérigazgató tájékoztatóján.
A BB félévi működési nyeresége jelentősen nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, de Pelly konkrét számot nem közölt. A tavalyi éves 2,7 milliárdos operatív profithoz képest mindenesetre 30 százalékos növekedést, s vele a nettó nyereség jelentős gyarapodását is jósolta.
A nettó kamatjövedelem 12, a jutalékbevételek 18 százalékkal bővült 12 hónap alatt, miközben a költségek szinten maradtak. Az új céltartalékképzés mértékét -- amely év végére 3,4-3,6 milliárd forint lehet, s a kisvállalkozói ágban bővül -- a vezető a kockázatok természetes kontrolljának nevezte. A tartalékszint év végére várhatóan nem haladja meg a tavalyi arányt.
A bank mérlegfőösszege június végén 335 milliárd forint volt, ami 5 százalék előrelépés 2000 vége óta. Az ügyfélhitelek állománya 185 milliárd forint volt, ez 10 százalék bővülés az idén. A lakossági volumen 6 milliárd forinttal nőtt, miközben a nagyvállalati kissé csökkent. A vállalati hitelvolumen 130 milliárd forint volt augusztus végén, aminek 60 százaléka -- az eszközlízinget is beszámítva -- kis cégeknek jutott. A betétek szintje jó ideje 242 milliárd forinton stagnál, ami általános a bankpiacon.
A lakossági és kisvállalkozási célpiacokon a BB 7, illetve 12-15 százalékos részesedéssel bír (utóbbit az idén 20 százalékra növelnék). Ebben az évben 65 ezer új lakossági szerződést gyűjtöttek, kártyás ügyfeleik száma a januári 190 ezerről 240 ezerre nőtt. Az autófinanszírozási ágban 7500 idei új szerződést könyvelhettek el.