Az amerikai tőzsdék zárva tartása miatt tíz nemzetközi befektetési alap értékpapírjainak felfüggesztésére került sor szeptember 12-től. Ezek közül már tegnap újra elindult a CA Devizarészvény, a Raiffeisen Nemzetközi Részvény, a Raiffeisen Nemzetközi Kötvény, az ABN Amro Amerika és a Hunnia Deviza Részvény értékpapírjainak forgalmazása. Információink szerint a mai naptól lehet adni megbízást az Aegon Nemzetközi Részvény, az Alpok Nemzetközi Részvény, a Budapest Nemzetközi Részvény, az ING Globális Részvény és a Takarék Részvény befektetési jegyeire is.
A Budapest Nemzetközi Részvény Alap nem rendezte át az amerikai befektetéseken kívüli portfólióját az elmúlt napokban -- tájékoztatott Kullai András, a Budapest Alapkezelő munkatársa. Az alap állampapír-portfóliójának eddig is viszonylag rövid átlagos hátralévő futamideje volt, ezért ezen sem változtattak.
A CA Devizarészvény Alap részvényportfóliója nem vesztett a piaci átlagnál többet az értékéből, mert nem voltak benne felülsúlyozva az esésben leginkább érintett szektorok -- hangsúlyozta Csont Dávid, a CA IB Értékpapír Rt. külföldi befektetésekért felelős igazgatója.
Az alapkezelők nem tervezik a portfólió átalakítását és az amerikai értékpapírok súlyának csökkentését. Bár valamennyi alap likviditási helyzete stabil, ennek ellenére nem számítanak jelentős mértékű visszaváltásokra sem. Az ügyfelek részére a nemzetközi befektetéseket egyébként mindenhol hosszabb távúra javasolják, így a szakemberek azt sem zárták ki, hogy az alacsony árfolyamot többen jó befektetési időpontnak tekintik majd.