Miközben a részvénypiacok továbbra is zárva tartottak, a kötvénykereskedés tegnap már beindult a tengerentúlon. Pontosabban: az amerikai kötvények kereskedése megkezdődött, de több, korábban a World Trade Centerben "lakó" alkuszcég kényszerű átszervezések után új helyszínekről üzletelt. A legnagyobb állampapír-kereskedőként számon tartott Contor Fitzgerald 700 munkatársát és teljes irodáját vesztette el a tragédiában, de jelezte: részben Londonból, részben New Jerseyből kereskedve készen áll a nyitásra.
Miközben az európai részvénypiacok már második napja óvatos optimizmusról adtak tanúbizonyságot, a nyitás után valóságos roham indult be az amerikai állampapírokért: kora délutánra a kétéves kötvények hozama 53 bázispontos zuhanással 3 százalék alá került. Ez azt jelenti, hogy az 1000 dollár címletértékű papírok tulajdonosai közel hat dollárt nyertek. Utoljára 1958-ban süllyedt ennyire mélyre a kétéves kockázatmentes hozam Amerikában. A tízéves papíroknál 19 bázispontos volt a hozamcsökkenés, az illikvid hosszabb lejáratokon nem volt érdemleges változás.
A határidős kötvényjegyzések alapján a piac biztosra veszi, hogy a Fed nem vár a következő kamatcsökkentéssel az október 2-i üléséig: a jelenlegi árak alapján októberig már szinte biztosra vehető egy 50 bázispontos vágás, ugyanakkor már a szeptemberi lejárat is 60-70 százalékos esélyt ad egy 25 bázispontos mérséklésre. A piac tehát, úgy tűnik, biztos abban, hogy napokon belül időközi kamatvágásra szánja el magát a Fed, már csak ennek mértéke kérdéses.
Lapzártánkig nem derült ki, hogy a 80 éve leghosszabb részvénypiaci leállás mikor ér véget, de jelentős esély mutatkozott arra, hogy már ma kinyitnak a részvénytőzsdék is. Az értékpapír-felügyelet vezetői csak annyit mondtak, hogy ha emberi és technikai szempontból is garantálható a biztonságos kereskedés, akkor nyithatnak a tőzsdék. A részvényindexek határidős kereskedése is az azonnali piacokkal egy időben indulhat. Az amerikai részvények kereskedése az egész világon szünetelt, és elhalasztották a Dow Jones ipari index európai premierjét is: eredetileg jövő hétfőn indult volna a Frankfurtban kereskedett tengerentúli papírok árfolyammozgásait is követő folyamatos indexszámítás, mellyel a magyar piac közel teljes kereskedési idejével párhuzamosan is követhető lesz a világ leghíresebb indexének mozgása.