A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 30 napra felfüggesztette az Arago által a Pick részvényeire tett nyilvános vételi ajánlat jóváhagyására irányuló eljárást.
Az Arago 3770 forintot kínált a szalámigyár részvényeiért. A felügyeleti határozat szerint nem lehet egyértelműen állást foglalni az ajánlati ár kialakításában szerepet játszó tőzsdei árfolyamok reális alakulásáról, az Aragónak a Pick részvényeire kötött egyes ügyletei jogszerűségéről.
Minden olyan körülményt vizsgálni fogunk, ami alkalmas lehetett a Pick árfolyamának befolyásolására -- hangsúlyozta Gulácsi Ferenc, a PSZÁF szóvivője. Ez a Pickre kötött tőzsdei ügyletek tételes áttekintése mellett a cég gazdálkodásában beállott változásokra és a társaság által kiadott közleményekre is vonatkozik.
A PSZÁF két határozatban visszatért a már lezárult Eravis-felvásárlásra is. Megállapította az Eravis árfolyamának tisztességtelen befolyásolását, ezért az Aragót és annak fő tulajdonosát, a Domestore Kft.-t 5-5 millió forintos bírsággal sújtotta.
Az Arago a június 14-én tartott igazgatósági ülésén hozott határozat alapján adott nyilvános vételi ajánlatot az Eravisra. Ezt egy nappal megelőzően az Arago 15 300 Eravis-törzsrészvényt vásárolt 3900 forintos árfolyamon a tőzsdén a Domestore Kft.-től, így az egy papírra eső minimális felvásárlási ár a korábbi 4537 forintról 3903-ra csökkent. Az Arago végül 4000 forinton tette meg ajánlatát. A befektetési szolgáltató részére egyébként egy személy adta meg az eladási és a vételi megbízást.
A felügyelet vizsgálata megállapította, hogy a Domestore ügyvezetője a társaság életében érdemi tevékénységet nem fejt ki, helyette Leisztinger Tamás hozza meg a döntéseket, aki egyúttal az Arago elnöke.
A határozat szerint racionális indokkal nem támasztható alá, hogy az Arago--Domestore páros ezt az ügyletet a transzparencia biztosítása miatt kötötte meg a tőzsdén, ugyanis a korábbiakban csak tőzsdén kívül cseréltek gazdát a felek között az Eravis papírjai.
A felügyelet szerint az Arago és a közreműködő felek valójában a nyilvános ajánlattétel során alkalmazható minimális vételár jelentős mértékű befolyásolására törekedtek.
A határozat jogi alapot teremt arra, hogy az Eravisra tett vételi ajánlatot elfogadó kisebbség pert indítson kára megtérítése érdekében.