Továbbra is saját tervei szerint lépdel az Inter-Európa Bank (IEB). A nyilvánosságra hozott adatok szerint a bank bruttó pénzintézeti jövedelme a harmadik negyedévben 1,91 milliárd forinttal nőtt. Ez a legerősebb három hónapnak számít az idén.
Ugyanakkor a tavalyi esztendő egyre jobb bázisadatai miatt az 5,661 milliárdos háromnegyed éves adat már csak 11,2 százalékos bővülést mutat a félévi 15,2 százalék után. A csökkenő ütem az egyébként 25 százalékkal növekedő nettó kamatjövedelmekre és a 4 százalékkal bővülő nettó jutalék- és díjbevételekre is igaz.
A bank továbbra is a kis- és közepes vállalkozások, illetve a lakosság felé fordul, az alacsony jövedelmezőségű -- korábban komoly gondokat okozó -- nagyvállalati ügyfélkör rovására. Erőteljes a hiteloldal növekedése: az ügyfélkihelyezések a harmadik negyedévben 9 százalékkal, 96 milliárdra nőttek, ami 16,8 százalékos ugrás az egy évvel ezelőttihez képest.
Ezen belül a lakossági hitelek állománya 212 százalékkal növekedett. Közel 500 millió forinttal csökkent ugyanakkor a tárgynegyedévben az ügyfélbetétek állománya, a 93 milliárd forintos összeg így is 9,4 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti állományértéket. A banküzemi költségek bővülésének üteme (8,9 százalék) először marad 10 százalék alatt az idén.
A nettó pénzintézeti jövedelem összességében közel 20 százalékkal, 1,66 milliárd forintra nőtt. A bank szeptember végi 573 millió forintos nettó céltartalékképzése az idén a legnagyobb, 233 milliós negyedéves bővülés után alakult ki.
Az IEB adózás előtti eredménye június végéhez képest 59 százalékkal, 1,043 milliárdra nőtt, ami még mindig 24 százalékkal alulmúlja a bázisadatokat, ám számottevő javulást tükröz a félévi szinthez képest, amikor az adat mindössze 71,8 százaléka volt a bázisnak.
Bár a kedvezőtlen értékpapír-piaci környezet már a bank értékpapír-kereskedelemből származó jövedelmén is érződik (alig 28 százaléka a tavalyinak), ám mindez még plasztikusabb a konszolidált adatokban. A befektetési szolgáltatások harmadik negyedévi nettó eredménye alig haladja meg az első három hónap teljesítményét, s közel 60 millió forinttal rosszabb, mint a második negyedé. A fentiek jelzik, hogy az év végén a bankba olvadó IE-New York Broker továbbra is veszteséges.
A brókercég adataival lerontott konszolidált eredményadat 720 millió forint lett. Mindez ugyanakkor bizakodásra adhat okot, hiszen a bankcsoport eredménye így már csak 42 százalékkal marad el a bázisév számaitól, szemben a júniusi jelentéssel, amikor a profit megfeleződéséről kellett számot adni. Ha az ütem fennmarad -- és az értékpapírpiac is legalább az eddigi őszi hónapok szintjén teljesít --, elérhető közelségbe kerül a milliárd feletti évzárás.