A Széchenyi vállalkozói hitelkártyát a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és egy -- még meg nem nevezett -- kereskedelmi bank együttműködése révén bocsátjuk ki, várhatóan állami viszontgaranciával -- nyilatkozta Tardos János, a megvalósítás érdekében létrehozott Vállalkozói Hitelkártya Szolgáltató (VHSZ) Rt. vezérigazgatója a Világgazdaságnak.
Információnk szerint a szervezők több pénzintézettel, így a Raiffeisen Bankkal is egyeztettek a részvételről.
Induláskor a kártya révén három hónapos futamidővel vehető fel az egymillió forint összegű, forgóeszköz-finanszírozó, működést segítő bankhitel. A kölcsön rulírozó visszafizetéssel többször is felvehető lesz. A kártyaszerződést az ügyfél cégekkel egy évre kötik meg. Kedvező tapasztalatok esetén a kölcsönösszeg hárommillió forintra, a szerződést két évre növelnék -- mondta Tardos.
A kamatról nincs döntés, de az mindenképp az "olcsóbb kategóriájúak" közé tartozik majd a piacon. A kölcsönfelvét után nem lesz -- a lakossági valódi hitelkártyáknál ismert -- kamatmentes periódus. A plasztiklapot működő és már bizonyított mikro-, kis- és (alsó kategóriájú) középvállalatok számára ajánlják. A hozzájutás feltétele lesz a cég kamarai vagy VOSZ-tagsága.
A biztonságosabb hitelezés s ezzel a kamat leszorítása érdekében a hagyományos banki hitelvizsgálatot megelőzően a két érdekképviselet területi szervezetei -- objektív, megadott szempontok alapján -- helyben üzleti-etikai "előszűrésen" vizsgálják meg a kártyaigénylő cégeket.
A VHSZ szintén a biztonság érdekében tárgyalásokat kezd egy garanciaalap felállításáról a hazai gazdasági életben működő garantőr szervezetekkel (például a Hitelgaranca Rt.-vel). Keresik a módját, hogy a VOSZ, az MKIK és maguk a hitelkerethez jutott vállalatok is hozzájáruljanak anyagilag a garanciaalaphoz -- tudtuk meg.
Az állami viszontgarancia mértéke egyelőre kérdéses, azonban -- mint költségvetési forrásból megtudtuk -- Hegedűs Éva, a Gazdasági Minisztérium államtitkára a múlt héten már egyeztetett e szerepvállalás lehetőségéről az érdekképviseletek vezetőivel.
A VHSZ kezdeményezésére nemrég független közvélemény-kutatás, sőt banki felmérés is vizsgálta a hitelkártya iránti igényt. Mindkét összegzés szerint óriási a vállalkozói szféra érdeklődése -- szögezte le a kártyaszolgáltató cég első embere. Úgy vélte: az indulástól számított egy éven belül reális a 20 ezer fős ügyfélkör elérése. Ez pedig jó pár milliárd forintos hitelkeret létrejöttét jelenti.
Emlékezetes: a vállalkozói kártya érdekében a szolgáltatócéget már közel egy éve létrehozták. A késlekedést az okozta, hogy ezután visszalépett az a pénzintézet, amellyel a felek már szándéknyilatkozatot írtak alá.