A következő hat hónapban a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) már nem törekszik arra, hogy nyersolajárait a barrelenkénti 22-28 dolláros sávban tartsa - jelentette a Bloomberg a szaúdi olajminiszternek a Mees szaklapnak adott nyilatkozatát idézve. Eszerint a kartellnek most fontosabb, hogy megszilárdítsa az olaj világpiacát, s megakadályozza ott a nagyobb áringadozásokat, azaz áreséseket. Ha a tőzsdei árak újra 18-19 dollár alá csökkennének, komoly érvágás lenne még a gazdagabb OPEC-országoknak, így Szaúd-Arábiának is.

A globális kereslet növekedési ütemének lelassulása és a borús világgazdasági kilátások miatt az OPEC vezetése mást nem is igen tehet azon kívül, hogy igyekszik rávenni tagországait és a velük együttműködő független exportőröket, főleg Oroszországot a január elsejétől vállalt kínálatcsökkentés teljesítésére.

Tavaly éves átlagban csaknem 4,50 dollárral, azaz 16 százalékkal csökkent az OPEC hét olajfélén alapuló jelzőára. A 23,12 dolláros átlag annak ellenére alakult ki, hogy a kartell háromszor is szűkítette összkvótáját és többé-kevésbé a termelését is. Ez az árszint ugyan még benne maradt a kínálati politikája szempontjából az elmúlt években kritikusnak tekintett 22-28 dolláros sávban, ám jócskán elmaradt a megcélzott 25 dollártól. Sőt, szeptember vége után átlagosan közel négy dollárral, tartósan a 22 dolláros alsó határ alá süllyedt.

Az egyoldalú piacvesztéstől félő OPEC ennek ellenére ez év kezdetéig halogatta a termelési kvótái újabb, napi másfél millió barreles csökkentését, pedig a nem hivatalos ár/mennyiség mechanizmusa szerint erre már tíz kereskedési napot követően sort keríthetett volna. Így a mostani szaúdi nyilatkozat igazán senkit sem lephet meg.

Az OPEC jelzőára még pénteken is csak 18,64 dollár volt, holott a tőzsdei nyersolajárak a múlt hét második felében érezhetően emelkedtek. Ebben az amerikai készletek fogyása miatti aggodalmak és a befektetési alapok fedezeti vásárlásai is közrejátszottak. Az Európában mértékadó londoni brent ára februári szállításra tegnap délután 22,35 dollárra nőtt, amire két hónapja nem volt példa. Az ár 3 dollárral magasodik a 20 napos mozgó átlag fölé. A háttérben az áll, hogy a világ legnagyobb fűtőolaj-felhasználó piacán, az USA-ban apadnak a készletek az elmúlt napok hideg időjárása nyomán. Ám az amerikai meteorológusok ismét az átlagosnál melegebb időjárást jeleznek, így alighanem hamar kifullad ez az árfelhajtó erő.